25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

Csúcstechnika egy könnyed testben.

Írta: Sityi 9 hozzászólás

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

Lassan csordogálnak a 10. generációs Intel processzorral és az új NVIDIA RTX Super grafikus chipekkel szerelt játékos laptopok hozzánk is – ezúttal az MSI küldte el nekünk egyik új üdvöskéjét a GE66 Raider képében. Örülünk, Vincent? Háááát…

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

Nézzük, mit kapunk bő egymillió JMF-ért. Intel Core i9-10980HK processzor adja az alapot, ehhez társult egy NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q, 32 GB RAM és 1 TB SSD társaságában. A kijező 15,6”-on terpeszkedik el, Full HD felbontású panelje másodpercenként 240 képkockát képes megjelentíteni. Nyami... Persze az a Max-Q jelölés már mutatja, hogy azért a vékonyság és a tömeg oltárán némi teljesítményt be kellett áldozni – de ami maradt, az is megsüvegelendő.

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

A 3D Mark eredmények linkjei nem biztos, hogy a cikk megjelenésekor működni fognak, így kénytelenek lesztek elhinni a ponszámot, amit írok: a Time Spy pontszám 8935 lett, míg a Port Royal 5383 – ez körülbelül az a szint, amit a saját asztali gépem tud. Bámulatos, hogy ekkora méretben már meg lehetett ezt is oldani. A többi benchmarknál viszont kezdtek kicsit gyanúsak lenni az eredmények. Mintha kicsit több lenne az fps, mint a 3D Mark eredmények alapján saccolná az ember. És lőn: akárcsak a GL65 Leopard 10SEK, úgy ez is tudja a TDP keret trükköt. A The Division 2 mérés alatt kezdett furcsa lenni, hogy ilyen erős processzoron ekkora terhelési tüskéket tud produkálni, miközben nem röccen meg a kép. A Battlefield V multi alatt bújt ki a szög a zsákból: a kezdeti 4,2 GHz-es lendület végül 3,2 GHz-re apadt – de ott betonstabilan tartotta magát, mintha odaszögelték volna (ilyet se láttam még). A hőmérséklet 75 fok környékén stabilizálódott, tehát tényleg nem volt annyira kizsigerelve a CPU – vagy ennyire jó lett a hűtés. A hangjával ennek a masinának sem vagyok kibékülve, de persze józan ésszel nézve belátom, ilyen kis helyen ekkora hőmennyiséget nem egyszerű feladat lehűteni. De akkor is piszkálja a csőröm, hogy az ASUS ROG Zephyrus G14 esetében (igaz, kisebb teljesítményű gépet, de kisebb kasztniban) csak megoldották csendesebben. A számszerű mérésekhez még annyit tennék hozzá, hogy az F1 2019 mellé bekerült a 2020 is, ráadásul mindkettő két méréssel: az SSRT árnyékok sugárkövetést használnak, így a raytracing sebességcsökkentő hatását is demonstrálom, akárcsak a Shadow of the Tomb Radier esetében. Fura, de ott Full HD felbontásban valami miatt nem lehetett a DLSS-t bekapcsolni, hogy kompenzáljam az RT árnyékok miatti sebességvesztést.

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

Mivel a Battlefield V multit már kitárgyaltam, így már csak az Overwatch maradt, mint szokásos tesztalany. A 240 Hz-es panel itt tud tündökölni, ugyanis a jól megszokott ultra minőségi beállítás mellett is átlagosan 170-180 fps-en állt a meccsek alatt a mutató – ez nyugisabb részeknél akár 200 fölé is merészkedett, de akció közben se ment 160-150 alá. Nem véletlenül szoktam mondogatni, hogy 144 Hz fölé menni maximum azoknak éri meg, akik vérkomolyan veszik az e-sport címeket, átlagos játékos egyébként nem profitál belőle – de a 120-144-ből igen. Lazán, de ide tartozik: a napokban egy szkeptikus kollégámnak demóztam a Doom Eternallel, mit jelent a 30, a 60 és a 200 fps. Nos, eddig a felbontást preferálta a sebesség helyett (inkább legyen 4K felkiáltással), de revalidálta a véleményét, és most már az én nótámat fújja: kell a sebesség, a felbontás nem annyira fajsúlyos. 1080p alá azért ne menjünk... ;-)

MSI GE66 Raider 10SGS laptopteszt – A sárkánnyal az erő

Gregmerch barátommal sokat beszélgetünk arról, mennyire nincs fejlődés. Ennek egyik remek példája az istállón belüli GS66 Stealth 10SF: bár névleg fejlődtünk, de igencsak vérszegény finomhangolás lett belőle. Aztán itt van jelen cikkünk alanya, vagy akár a már emlegetett GL65 is: ez a TDP varázslás teszi széppé az amúgy hervasztó „fejlesztéseket”. Ez nem az MSI hibája, messze nem az – az Intel tűnik úgy, mintha valamiféle fejlesztési plafonba ütközött volna. Az AMD meg közben jön fel – én remélem, az MSI-től is látunk végre ryzenes laposokat. Ez a TDP trükközés meg NVIDIA találmány, ha jól vagyok informálódva, de ehhez persze kell a laptopgyártó közreműködése is, hogy működhessen. Én örömmel látom, ha implementálják – jelenleg még mindig inkább a GPU határozza meg egy játék futási sebességét, így némi CPU sebességet beáldozva csak sikerül az fps-t növelni.

Ashes of the Singularity - DirectX 12
Ashes of the Singularity - DirectX 12

Szóval milyen lett az MSI GE66 Raider? A teljesítmény ott van, a hűtés zaja meg olyan, amilyen. Szerencsére nem üvölt, de azért kicsit zavaró lehet a velünk egy légtérben lévőknek. Az ára annyi, amennyi – sajnos a csúcstechnikát meg kell fizetni. Viszont ha azt nézzük, amiről az előző bekezdésben filozofáltam (lelassult a fejlődés), sokáig kiszolgálhatja azt, aki befektet egybe...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Ashes of the Singularity - Vulkan
 • F1 2019
 • F1 2019 SSRT
 • F1 2020
 • F1 2020 SSRT
 • Forza Horizon 4
 • Deus Ex Mankind Divided
 • Deus Ex Mankind Divided
 • Deus Ex Mankind Divided
 • Shadof of the Tomb Raider
 • Shadof of the Tomb Raider
 • Shadof of the Tomb Raider
 • Shadof of the Tomb Raider RTX
 • Shadof of the Tomb Raider RTX
 • Shadof of the Tomb Raider RTX
 • Tom Clancy's The Division 2
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1613]
Ha jól rémlik, én ebben a Linus Tech Tips videóban hallottam róla.
nyomi
nyomi [7248]
Jo, koszi. Utanajarok ennek a TDP jateknak :)
Sityi
Sityi [1613]
Nem fázom én sem, sőt... Ez annak köszönhető, hogy nemrég szépen leszigetelték a házat, plusz pont a kazánház fölötti lakás a mienk. Jövőre amúgy is felújítunk kicsit, tervben van a légkondi beszerzése is.
Shadowguard
Shadowguard [4145]
Persze, tudom, hogy van akinek szüksége van hordozható gépre vagy csak nem szereti, ha a gép fixen (sok) helyet foglal.
Félreérthetően fogalmaztam, arra értettem, hogy nekem felesleges jelen helyzetben. Hordozni nem akarom és játékra az éppen aktuális szörnyeteg mindig tökéletesen megfelel.

stabil 27-28 fok van télen-nyáron

Na ez a durva, nem a 75 fokos GPU:-O Én nyáron 25ben már szenvedek, télen 20-21 napközben, de éjszakára leveszem a fűtést, mert még annyiban is rosszul alszom.
Sityi
Sityi [1613]
Igen, én is meglepődtem rajta - szerintem ez a TDP-játék az oka. Gyanús, hogy betonstabil volt az a CPU órajel, és mivel láthatóan nem pörgött maxon, így hűteni se kellett annyit. Ügyes trükk, tetszik is, hiszen ma még mindig inkább a GPU számít, annak pedig jól jön az extra kakaó, hogy tovább tudjon boostolni. (Hozzátenném: a CPU is számít - és a sanda gyanúm szerint az új konzolgenerációval jó eséllyel emelkedhet a gépigénye a komolyabb terhelést jelentő játékok gépigénye, mert arányaiban nézve azon a téren jelentősebb fejlődés történt teljesítmény terén mind a kékeknél, mind a zöldeknél.)
A mérési módszerem eléggé házias, de azért ad egy elég jó képet arról, mit tud a vas. Én nem vagyok annak a híve, hogy mesterségesen terheljünk mindent maximumra, mert olyan terhelést valós használat mellett nem igazán kap a ketyere, így a hőfok és throttling vizsgálat minden esetben egy 64 fős Battlefiled V Conquest multis meccs. A méréshez a Trigonesoft Remote System Monitorját használom, mert így a telefonomon látom, mi hogy változik, és nem a képernyőn zavar. Persze a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy nem rögzítem a mérést, csak sűrűn ránézek a telefonom kijelzőjére, mit látok, aztán jegyzetelek. Talán annyi helyzeti előnyöm van, hogy a nappalim sarában, ami a gépsárkányom lakhelye és egyben a PlayDome Tesztlabor is egyben, stabil 27-28 fok van télen-nyáron. (Sőt, ha már itt tartunk: igazából egyik tesztem eredményét sem mondanám kikezdhetetlen igazságnak, inkább amolyan iránymutatás csupán, illetve segédlet más tesztelt laptop összehasonlításához. Nem tudunk "rendes" tesztlabor lenni, mert ahhoz nem adottak a körülmények (összehozni pedig erősen tőke-, munka- és időigényes), így inkább egyfajta gyakorlatias felhasználói szemmel tesztelgetünk.)

@Shadowguard: Megértem, de feleslegesnek nevezni kicsit erős. Van nem is egy olyan élethelyzet, amikor bizony jól jön(ne). A hőfokok meg csak számok - én például attól kaptam nemrég sikítófrászt, amikor megláttam, hogy az autóm hűtővize 100 fok környékén táncol (lett egy OBD olvasóm, és pont egy termosztátcsere után vagyok). Aztán utánaolvasva kiderült, hogy ez teljesen normális, az ideális tartomány 90-110 fok között mozog nagyjából. Na, a laptop ugyanez: felmelegszik belül, aztán a többit intézi a hűtés és a UEFI vezérlés. Megsütni nem fogod tudni, mert ott a hővédelem; a nagy márkák meg fektetnek annyi munkát a hűtési rendszer tervezésébe, hogy ne haljon meg a gép ilyen terhelés mellett. Nem teljesen dilettánsok a mérnökök bármely nagy márkát nézzük... ;-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (9 db)