25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelSeries Prime+ Gaming Mouse teszt

Még OLED-kijelzőt is találunk ezen a remek gamer egéren.

Írta: Dino 1 hozzászólás

SteelSeries Prime+ Gaming Mouse teszt

A nemrég bemutatott Rival 5 mellett egy másik egér is érkezett tesztre a SteelSeriestől, mégpedig a Prime+ modell. A dán gyártótól 14-15 évvel ezelőtt teszteltem utoljára termékeket – elsősorban headseteket és mousepadeket –, és mivel pozitív emlékeim maradtak róluk (egy fém egéralátét még mostanában is előkerül, ha a nappaliban van szükségem egérre a Steam Linkhez), kíváncsian csaptam le erre, hogy megnézzem, gamer egerek terén hol tartanak most.

Több esztendeje hű társam, a Logitech MX Ergo trackball így egy időre pihenőre ment, hogy helyét újból egy egér foglalja el. A „visszaszokással” nem volt gond, az alátéten szuperül csúszkáló Prime+ nagyon jól tette a dolgát, így semmi se késztetett arra, hogy a teszt ideje alatt visszaváltsak a hanyattegérre, bármennyire is szeretem azt használni.

A SteelSeries Prime szériája amúgy három tagból áll. A Prime közülük az alapmodell, ezt követi a Prime+, a csúcson pedig a vezeték nélküli Prime Wireless áll. Közös bennük a formájuk és a Prestige OM optikai-mágneses kapcsolók a gombok alatt, szenzorban azonban már némileg eltérő került beléjük. Felülről első ránézésre szimmetrikusnak tűnhet az egér, azonban valójában egy jobbkezeseknek készült modellről van szó, a hüvelykujjnál ugyanis egy, a fogást igen kényelmessé tevő bemélyedő rész található, a felső részén két gombbal. A design visszafogott, ugyanakkor a matt fekete műanyag nagyon jó tapintású, azonnal megkedveltem, amint tenyerem alá került.

SteelSeries Prime+ Gaming Mouse teszt

Az RGB-t egyáltalán nem vitték túlzásba a tervezők, mindössze a görgő peremén találunk fénycsíkot. A világítást természetesen ki is kapcsolhatjuk, ezen kívül pedig lehet tetszőleges színű fix fénye, valamint „lélegző” effektet vagy színátmenetet aktiválhatunk. Ezen kívül még a fényerejét is külön szabályozhatjuk.

Igazán különleges megoldásként (én legalábbis még nem találkoztam hasonlóval) a Prime+ aljára került egy 96*24 pixeles, fekete-fehér OLED-kijelző. Ennek segítségével szoftver nélkül is könnyedén módosíthatjuk a főbb beállításokat. A kijelző melletti gombot nyomogatva az előre definiált dpi-szintek között váltogathatunk, ha pedig hosszan nyomva tartjuk, bejön a többi opció is (pl. dpi, polling rate, lift-off distance vagy a világítási lehetőségek), amelyek között az egérgörgővel és a két fő gombbal navigálhatunk. Kényelmes megoldás, ha mondjuk nem saját gépünkön szeretnénk használni az egeret (főleg, hogy a belső memóriában tárolódnak el a beállítások). Használaton kívül pedig tetszőleges felirat megjeleníthető rajta – akár képpontonként szerkeszthetjük a tartalmát, vagy importálhatunk egy képet, amelyet kétszínűvé alakít a program. Sok gyakorlati haszna nincs ugyan ennek, de mókás funkciónak gondolom – például egy e-sport versenyen könnyen felismerhetjük saját egerünket, ha többen is ilyet használnak. A SteelSeries Engine szoftverben amúgy legfeljebb öt profil állítható be.

SteelSeries Prime+ Gaming Mouse teszt

A Prime+ igen könnyű egér, mindössze 71 gramm tömegű, ami annak fényében különösen jól hangzik, hogy például a Trust GXT 960 Graphin, amelyről a méhsejtrácsos kialakítás miatt azt gondolná az ember, hogy pehelykönnyű, 3 grammal nehezebb volt ennél (persze a kábel egyik esetben se számít bele a tömegbe). Kialakításának és méreteinek köszönhetően többféle fogással remekül használható, akár teljes tenyerünkkel rámarkolva, akár karmos fogással szeretjük használni az egeret.

A fonott borítású vezeték 2 méteres, és leválasztható az egérről, hogy szállítás esetén még kevésbé legyen sérülékeny. És még tépőzáras összefogót is találunk rajta. Az egérhez micro-USB-n csatlakozik, és egyetlen apró negatívumot vettem észre ezzel kapcsolatosan: hátul kb. két ujjnyit nyúlik hátra a nem túlzottan hajló rész. De ez mindössze annyival járt, hogy kicsit hátrébb kellett tolnom az írószertartómat az asztalon.

A TrueMove Pro+ szenzor mellett egy másik érzékelő is szolgáltatot teljesít. Ez azt hivatott figyelni, hogy mikor döntjük meg vagy emeljük el az egeret az asztalról, és olyankor azonnal leállítja a rendszer a fő szenzor működését. Az érzékenység 50 és 18 000 cpi között állítható (de nem hiszem, hogy bárki kihasználná rajta a maximumot...), a polling rate-et 125 és 1000 Hz között szabályozhatjuk, emellett pedig beállíthatunk gyorsulást/lassulást is, a felemelési távolságot, valamint az „angle snapping” segítségével simává tehetjük az enyhén hullámos mozgatást.

SteelSeries Prime+ Gaming Mouse teszt

A fő gombok alá Prestige OM kapcsolók kerültek. Ezek nem hagyományos mechanikus megoldások, hanem optikai-mágneses kapcsolók, infravörös fényt is segítségül hívva a villámgyors érzékeléshez. A gyártó szerint 100 millió kattintást képesek elviselni. Nem vagyok profi játékos, így az igazi erejét ezeknek nem tudtam érzékelni, de az feltűnt, hogy míg a trackball gombját néha véletlenül is sikerült lenyomni, miközben csak pihentettem rajta a kezem, itt ez egyáltalán nem volt jellemző. Plusz füllel még annyi eltérés hallható, hogy valamivel mélyebb hangon kattog ez a kapcsoló, és valamivel talán hangosabban, mint mondjuk a referenciának mellérakott HyperX Pulsefire FPS Omron gombjai.

Cikkajánló
SteelSeries Rival 5 egérteszt

SteelSeries Rival 5 egérteszt

Megtestesült precizitás, egy kis RGB-vel nyakon öntve.

A SteelSeries Prime+ igazán jól vizsgázott a teszt során: pontos és kényelmes társnak bizonyult mind játékhoz, mind munkához. Talpai kiemelkedően jól csúsztak a szövet egéralátéten, aminek köszönhetően az apró mozdulatok is remekül működtek. A boltokban 30-33 ezer forint körüli áron található meg ez a modell.

A bemutatott terméket a SteelSeries biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

B_Renato97
B_Renato97 [18]
A PlayDome felirat az alján már élőben is kilóra megvett. Örömmel olvastam, hogy ezt leszámítva így egy nagyon jól használható egér.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)