25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? teszt – Halálos Cluedo

Megúszós karanténjáték vagy változatosan szórakoztató élmény lett-e az újabb interaktív móka?

Írta: Onimushaman

Ismét egy interaktív filmmel jelentkezett a FMV-kalandjátékokról elhíresült Wales Interactive, akik mostanában már minden évszakban előállnak egy-egy új címmel. Ezúttal bármiféle sci-fi környezetet (The Complex), horrorisztikus pszicho vonalat (Night Book), vagy Éhezők viadala koppintást (Bloodshore) hátrahagyva visszatértek a hétköznapibb témákhoz, és a Who Pressed Mute on Uncle Marcus? játékban lényegében egy családi vetélkedőn vehetünk részt.

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? teszt – Halálos Cluedo

A főszereplő, Abigail szemszögéből követhetjük az eseményeket, egyfajta webkamerás módon. Őt még a frenetikusnak ígérkező online családi összejövetel előtt felkeresi Marcus nagybácsi, aki elmondja, hogy már alig van hátra egy órája, mivel valaki a családból megmérgezte. Abbyre vár a feladat, hogy kiderítse, ki tette, mi okból, és mivel, hiszen ha megvan a méreg, akkor meglehet az ellenanyag is. Ha pedig a gyilkost is fel tudja fedni, akkor az egész családja megtudhatja az igazat.

A fejlesztők ezúttal tehát a klasszikus krimi műfajához nyúlt, mintha egy modernizált Agatha Christie novellával állnánk szemben. Ki a gyilkos? Mi volt az indíték? És így tovább. Mivel a szokásos, elmaradhatatlan online családi esemény egyfajta kvízjáték formájában ölt testet, lehetőséget kapunk rá, hogy lényegében mindenkivel beszélhessünk. Itt van a muteren kívül a nagyink, az elkényeztetett plázapi... khm, plázacica tesónk (Lottie), a környezetvédő Toby, a fura, sátánista öcsike (Bradley), meg a mogorva nagynéni (June) is, aki már korán reggel be van pityókázva. Illusztris társaság, azt meg kell hagyni! Közülük pedig valaki egy szélhámos gyilkos, és nekünk kell rájönnünk, hogy kicsoda.

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? teszt – Halálos Cluedo

Négy körön keresztül zajlik a kvíz, és mivel mindig más a kérdező, így több lehetőségünk van kikérdezni a rokonságot, de minden körben csak egy embert választhatunk, szóval a többszöri végigjátszás adott (és más párt választva a kérdések is változnak). Már csak azért is, mert bizonyítékokat kell gyűjtenünk, és ezek alapján gyanúsíthatunk meg valakit a játék végén.

A sátánista öcsike szerzett egy pisztolyt? Hmmm! Anyánk veszekedett Marcus bácsival az előző éjszaka? Drága húgunknak egy kapucnis alak adott át valamit, ami akár a méreg is lehetett? Gyanús, gyanús! Szépen apránként áll össze a kép, így a kb. egyórás játékidőt lazán kitolhatjuk a duplájára, sőt, triplájára, ha ki szeretnénk maxolni a játékot. Szerencsére jó Wales szokás szerint a korábban látott jeleneteket gombnyomásra átugorhatjuk, a válaszadásnál pedig ugyan van időlimit, de akár beállíthatjuk a streamer-módot is, hogy ilyenkor legyen elég időnk eldönteni, mit választunk. A szereplők korrekt alakítást nyújtanak, és tényleg olyasmi az egész játék, mint egy megelevenedett Cluedo.

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? teszt – Halálos Cluedo

Élveztem felgöngyölíteni az ügyet, a szerethető szereplők végett pedig üde élmény volt az egész játék. A korábbi szoftverektől eltérően sokkalta változatosabb jelenetekbe lehet belefutni, így sokadszorra sem vált unalmassá a Who Pressed Mute on Uncle Marcus? (kivétel egy-két főbb jelenet, ami átugorhatatlan). Ezt a programot ajánlom pároknak, vagy akár egy pár órás baráti összejövetelre is – a siker garantált.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította, PlayStation 5-re.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Jópofa körítés
  • A nyomok megtalálása szórakoztató kihívás
  • Többször is újra játszható
  • Korrekt színészi alakítások
Negatívumok
  • Néhány jelenetet nem lehet továbbnyomni

További képek

  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?
  • Who Pressed Mute on Uncle Marcus?

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!