25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

Ezúttal is rengeteg látogatót vonzott a kétnapos gamer rendezvény.

Írta: Dino

38830. Ennyien voltak kíváncsiak az idei utolsó PlayIT-re, az ismét új helyszínre került budapesti show-ra az elmúlt hétvége során. Ez mindenképpen egy igen szép szám, és azt kell mondanom, hogy a rendezvény amúgy is igencsak szépen felnőtt, és igazán megmosolyogtató visszagondolni arra, hogy 8 évvel ezelőtt még egy mozi előterében indult ez az egész.

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

Az ide vezető növekedés persze folyamatos volt, szinte évről évre újabb helyszínt kellett keresniük a szervezőknek, miközben először évi kettőre nőtt a PlayIT-ek száma, majd idén már a fővárosból is kimozdultak, és így 2015 során összesen hét alkalommal mozgatták meg a gamereket országszerte. (A vidékiek közül a két debreceni és a szegedi eseményekről mi is beszámoltuk.) A tavaszi budapesti esemény után látszott, hogy a Syma rendezvényközpont se elég egy ekkora rendezvényhez, a kétnapos, november végi PlayIT Show látogatóinak így ismét új utat kellett megismerniük, mégpedig a Hungexpóhoz vezetőt.

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

Amikor reggel 9 körül kiértünk GeryG-vel az egykor még egyszerűen BNV-nek nevezett területre, és beléptünk az első utunkba akadó csarnokba, még úgy tűnt, el fognak veszni a látogatók az óriási területen. Persze csalóka volt még a kép, hiszen 10 előtt csak a drágább jegyek tulajdonosait engedték be, de valahogy akkor is úgy éreztük, hogy ezúttal nem kicsi, hanem nagy lesz a terület. Azonban nem így lett: kora délutánra már szépen megtöltötték a három pavilont a látogatók, egy-egy színpad vagy stand előtt nagyobb tömeg is összeverődött, de alapvetően szinte nem volt sehol se olyan embertelenül nagy zsúfoltság, mint a Symában a csarnokok közti folyosón. Talán a cosplay színpad volt az, ahol örömmel láttunk volna kicsit nagyobb helyet, a sok cosplayertől nemhogy mozdulni alig lehetett, de fotózni is igen körülményes volt így ott őket. (Ezúton is elnézést kérek attól a cosplayertől, akinek azt hiszem, véletlenül két alkalommal is nekimentem, remélem, nem sérül meg miattam a vállán lévő jelmezdarab. :-) )

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

Látni- és kipróbálnivaló volt ezúttal is bőven, igaz, a játékfelhozatalt lehet kicsit kifogásolni, mivel a Tom Clancy’s The Divisionön kívül gyakorlatilag minden megjelent már a rendezvényen jelen lévő programokból (volt is folyamatos sorban állás a körbekerített stand körül, volt, akinek 3-4 órát kellett várakoznia, hogy bejusson). A konzolos cégek közül a Sony ezúttal nem képviselte magát saját standdal, ehelyett egyes forgalmazókhoz vitte ki a gépeit (a már megjelent játékaikhoz nem építettek külön részleget, azokon kívül pedig most nem tudtak volna mit kiállítani), a Nintendo viszont növelte jelenlétét, már saját színpadjuk is volt folyamatos programokkal. A főszponzor Microsoft pedig természetesen most is több külön zónával is jelen volt. Ezúttal is rengeteg színpadon zajlottak az előadások, a nagy területnek köszönhetően pedig ezek ezúttal kevésbé lógtak össze, bár hangzavar így is volt szépen a csarnokban (jelentősen megnehezítve a The Division interjú elkészítését is...). Több színpadon játékversenyek is zajlottak, mint például az ESL dél-kelet-európai bajnoksága. Társrendezvénynek pedig ismét ott volt a Veletech, ahol mobilos és IT cégek képviselték magukat.

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

Újdonság volt a szabadidős rész, gokarttal, lasertaggel, falmászással, kalandpályával meg sok más érdekességgel, igaz, a dodzsemen és céllövöldén inkább már mosolyogtunk egy kicsit. Viszont mindenképpen jót tett a rendezvény sokszínűségének, hogy ilyen helyszínek is akadtak. (A gamescomon is egy egész csarnokot szentelnek hasonlóknak.) Új próbálkozásnak rendeztek egy kis szoborkiállítást is, Iron Man, Halo és egyéb figurákkal, azonban ez kicsit esetlen volt, hogy a kordon miatt volt, amit csak pár méter távolságból lehetett megcsodálni, a földre rakott WoW-szerver pedig nem mondanám, hogy méltó helyen volt ott. :-) És ha már kis fanyalgásba csapott a beszámoló: a legnagyobb problémát talán az jelentette, hogy a két csarnok között nem volt fedett átjáró, a hétvégi hideg (és a szombaton megérkezett első fővárosi hó) pedig nem volt éppen optimális azok számára, akik már lerakták a kabátjukat a ruhatárba, és úgy közlekedtek a helyszínek között, vagy ki akartak ugrani a büfékocsikhoz.

PlayIT Show Budapest - 2015. ősz

A PlayIT mostanra egy igazán felnőtt rendezvény lett, amely végre megkapta az őt megillető, megfelelően nagy helyszínt is. A Hungexpo csarnokaiban bőven elfért minden, amit a kiállítók odavittek, úgy, hogy közben általában kényelmesen lehetett mozogni is a standok között. Ezúttal tehát nem kell azzal zárnom a cikket, hogy „vajon hova viszik legközelebb a szervezők a rendezvényt”, hiszen a legjobb az, ha marad itt, inkább arra leszek kíváncsi, milyen újabb ötletekkel sikerül még tovább színesíteniük jövőre a programot.
A rendezvényen készült további fotóinkat ebben a galériában találjátok.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • PlayIT Show Budapest - 2015. ősz
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!