Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Tudomány

Videojátékokkal tesztel a NASA

Videojátékokkal tesztel a NASA

Az űrügynökség különböző videojátékok legjobb játákosainak képességeit méri, hogy megtalálja az első marsi expedíció ideális alanyait.

2019.04.01. 17:33 | szerző: GeryG | kategória: Tudomány

Általánosan elterjedt tévhit (sajnos), hogy a videojátékok gyermeteg szórakozási formát képviselnek, az ezzel szórakozók semmit sem profitálnak a játékokban ölt órákból. Szerencsére számtalan tanulmány és kutatás cáfolta ezt a gondolatot, és ma már tudjuk, rengeteg képességet lehet fejleszteni így, ráadásul az ember még jól is szórakozik közben. Nem csoda hát, hogy a világ leghíresebb űrügynöksége, a NASA figyelmét is felkeltették a videojátékok.

Videojátékokkal tesztel a NASA

Persze nagy újdonság nincs a dologban, hiszen köztudottan az amerikai hadsereg is toborzott már videojátékokkal (America’s Army széria mond valamit?). Ám most úgy tűnik, a NASA is hasonló eszközöket vet be következő nagy projektjéhez. Ez pedig nem más, mint a marsi expedíció, avagy az első ember Marsra juttatása.

Részletekből egyelőre sajnos nem sok látott napvilágot. Ha hinni lehet a híreknek, egy kutatókból, mérnökökből és orvosokból álló csapatot állítottak össze, akik azt vizsgálták az elmúlt években, hogy melyek lehetnek azok a videojátékok, amelyek a legjobban felkészíthetik, vagy legalábbis előkészíthetik a felkészítésre a játékosokat egy esetleges Mars-utazáshoz.

Videojátékokkal tesztel a NASA

Ilyen játéknak bizonyult többek közt a Tacoma és a Detached, amelyekben egy sodródó űrállomáson kellett megoldanunk egy rejtélyt. A mérnökök itt a súlytalanság állapotában való navigálást emelték ki, mint mérhető és felhasználható elméleti tapasztalatot. A következő játék – sokak megdöbbenésére – a nem túl fényes sikert aratott Anthem volt. Az ebben látható testpáncél ugyanis sok elemében (és itt nem az akcióra és a lövöldözésre gondoltak) hasonlíthat arra a szkafanderre, amelyet az expedíció résztvevőinek szánnak, és immár közel egy évtizede tervezik, kísérleteznek vele. Valamelyest a Mass Effect trilógia páncéljai is idevágnak, bizonyára a BioWare kötelékében sejthettek vagy tudhattak valamit az elmúlt években…

Legalább ennyire érdekes, hogy a kutatók szerint a csapatban gondolkozás, az együttműködés és a kooperációra való készség vizsgálatához is nagyon jó terület a videojátékoké. Így sokáig vizsgáltak olyan, elsősorban kooperatív módra kihegyezett alkotásokat, ahol a túlélés vagy legalábbis a siker záloga valóban az együttműködés, a csapatmunka. Ilyen volt néhány évvel ezelőtt a Left 4 Dead, a Portal 2 illetve az utóbbi években a Destiny, a Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege, valamint – talán tényleg meglepő – a Divinity: Original Sin II.

Videojátékokkal tesztel a NASA

Igen sokan meglepődtek, amikor a hír kiszivárgott, miszerint a NASA nem csak a vadászrepülő-pilóták vagy az ultramagas intelligenciával megáldott tudósok között keresi az első marsi expedíció alanyait. A fenti játékok és játékstílusok terén végzett kutatások eredményei ugyanis azt mutatták, hogy igenis egy mezei (vagy annál talán azért egy picit jobb képességekkel megáldott) játékos is tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy részese lehessen az emberiség történelmének következő nagy tettének.

Sokat kell azonban még várni, hogy mindez valósággá is váljon, illetve tényleg szemtanúi (esetleg részesei?) legyünk a Marsra indított első emberi expedíciónak. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor valamikor a következő két évtizedben, vagyis a 2020-2040 közötti időszakban jöhet el a nagy nap. Éppen ezért a toborzás sem a mai huszon-harminc évesek között zajlik.

10-12 éves gyerekeket keresnek, akik pont akkorra lesznek fizikai teljesítőképességük csúcsán, amikor eljön az idő. Persze az addig hátralévő éveket a most kiválasztott lurkók nagyon kemény fizikai és szellemi (ki)képzéssel tölthetik, amely nem épp az a felhőtlen gyerekkor. De ki tudja, talán ők lesznek azok, akik történelmet írnak majd. Csak nehogy az legyen a vége, mint Ernest Cline második regényének, miszerint a bolygónkat fenyegető idegen veszélyt is videojáték-bajnokokkal próbálják meg elhárítani...

Most pedig olvasd össze a bekezdések első betűit! ;)

hozzászólások (3)

Lacko
Lacko 2019.04.01. 21:42
Mondjuk a 2. képen a Take On Mars van, aminek még köze is lenne a Mars kutatásához. :)
ivanova36
ivanova36 2019.04.05. 07:01
Amíg a legtöbb játék "öljük meg / raboljuk ki a hullát" felállásban dolgozik, addig nehéz ilyen kutatásos sztorit komolyan venni. Utolsó ami még talán hiteles ilyen hír volt a WoW corrupted blood incidense volt 2005-ből.

Ha tényleg ilyen témában akarnak vizsgálgatni, ami már önmagában is az Utolsó csillagharcos című scifi forgatókönyvének vagy akár a Stargate Universe sorozat kezdő részének a szinopszisa, akkor talán ott kellene kezdeni hogy valamennyire hiteles környezetábrázolás legyen, ami jelenleg nem sok játékban van meg.

Más kérdés hogy pl mennyire lenne szórakoztató egy tényleges munkakört ellátni egy képzeletbeli űrállomáson/kutatóállomáson.
Ez utóbbira érdekes alternatíva lenne a Subnautica Below Zero egy ilyen verziója, vagy egy aprólékosabb Stationeer/ Space Engineer.
Dino
Dino 2019.04.05. 10:07
ivanova36: kattints ide! ;-D
ajánlott olvasnivaló