Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Assassin’s Creed - Alvilág [könyv]

Egy ifjú indiai és egy ikerpár története a viktoriánus Londonban.

2016.04.12. 14:51 | szerző: GeryG | Egyéb

Immáron 2011 óta gyarapodik hazánkban is az Assassin’s Creed játékok alapján íródott regények sora, amely mostanra elérkezett a nyolcadik kötethez. Az első könyv a sorozat második részét és Ezio Adutiore történetét mesélte el, meglehetősen kötődve a játékhoz, majd ennek két kiegészítője a Testvériség és Jelenések (Brotherhood és Revelations) következtek. És hogy az első játék se maradjon ki, a kettő között egy visszaemlékezés formájában megszületett a Titkos keresztes háború című regény is Altair történetéről. Oliver Bowden ezzel utol is érte a játékokat, és követhette azok megjelenéseit újabb és újabb regényeivel. Jött az Árulás (Assassin’s Creed III), majd a Fekete lobogó (Assassin’s Creed IV: Black Flag). A sort eddig az Egység című kötet, a kétes hírnevű Assassin’s Creed Unity feldolgozása zárta, de nemrégiben megjelent a legújabb könyv is. Az Alvilág természetesen az Assassin’s Creed Syndicate-hez kapcsolódik, de már elég lazán.

Assassin’s Creed - Alvilág [könyv]

Ahogy azt már Bowden utóbbi regényeitől megszokhattuk, az Alvilág sem ragaszkodik már annyira a játék történetéhez, sőt. Míg a Syndicate kifejezetten Jacob és Evie Frye életét követi nyomon, addig a regény első felében csak említés szintjén jelennek meg. A sztori még akkor veszi kezdetét, amikor az ikrek egészen pici gyerekek, és eleinte apjukra, Ethan Frye-ra, és az ő titokzatos Szellem barátjára koncentrál. A Szellem nem más, mint a testvériség indiai ágának egykori legnagyobb reménysége, akiről azonban kiderül, hogy hiába forgatja mesteri szinten a kardot és használja a rejtett pengét, hiányzik belőle a gyilkos ösztön. Miután elbukja a felavatási szertartást (vagyis nem képes megölni a célpontját), ki akarják végezni, de Ethan közbenjárásával végül csak száműzik az országból. Így kerül Londonba, ahol inkognitóban kell élnie, ezért felveszi a Barath Singh nevet, és egyszerű kubikosként dolgozni kezd a híres földalatti vasút építkezésén. Miért éppen ott? Mert a testvériség tudni véli, hogy az építkezés vezetője, Cavanagh valójában a templomosok tagja, és az ásatások is az egyik Éden Darabjáért folynak a háttérben.

A kötet első felében tehát Ethan és a Szellem ténykedésének lehetünk szemtanúi, akik megpróbálnak beépülni a templomosok közé. Hogy végül milyen sikerrel járnak, arról inkább nem mesélnék, már így is túl sokat beszéltem... A lényeg, hogy Ethan két gyermeke, Jacob és Evie csak a könyv második felében kerülnek előtérbe, amikorra sok-sok év eltelik a Szellem beépülése óta. Az ikrek apjuk nyomdokaiba kívánnak lépni, de mindkettőjüknek merőben mások az elképzelései erről: míg Evie pici gyerekkora óta bújja a testvériség könyveit és mindent az Éden Darabjainak felkutatására és megszerzésére tenne fel, addig Jacob a nyers erőt preferálja, és saját bandát toboroz, hogy visszahódítsák a templomosoktól Londont. A fejezetek ettől kezdve már kettejük ténykedését követik nyomon, ahogy az ikrek idővel egyre jobban eltávolodnak egymástól, ám végül útjuk mégis ugyanoda vezet és újra összehozza őket.

Bowden az évek során nagyon jól kiismerte az Assassin’s Creed-univerzumot, és mostanra nagyon rutinosan használja is fel saját történeteinek elmesélésére. Az Alvilág is csak részben kötődik a Syndicate játékhoz, de remekül kiegészíti annak cselekményét. Rengeteg olyan szereplő bukkan fel benne, aki a játékban is (Aberline közrendőr például kifejezetten fontos szerepet kap a regényben). A sztori teljesen önálló és jól átgondolt, szórakoztató. Emellett az író szemléletesen tárja elénk a viktoriánus London valódi képét, amely messze nem olyan csillogó, mint azt sokan talán képzelnék. Erre a vasúti építkezés a legjobb példa, amely mérhetetlen mocsokkal és szűnni nem akaró zajjal jár, ahogy keresztülvágja magát a nyomornegyeden.

Az Alvilág tehát méltó folytatása az Assassin’s Creed regényeknek, amely anélkül is teljes értékű szórakozást nyújt, hogy játszanánk a játékkal. Mivel azonban a széria most pihenőre vonult, kérdés, hogy Bowden mikor jelentkezhet újabb regénnyel. Erre vélhetően még éveket kell várnunk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló