25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #4

Utolsó előtti részéhez ért összefoglalónk az elsősorban retro FPS-eket bemutató online eseményről.

Írta: Zoo_Lee

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #4

A közel öt órás Realms Deep 2021-ről készült összefoglalónk negyedik részében ismét 20 játékról van szó (ha nem számoltuk el magunkat... ;-) ).

War Mongrels
Nincs már túlzottan messze a Becstelen Brigantikat idéző világháborús taktikai játék, a War Mongrels megjelenése sem (október 19.), ennek apropóján egy új előzetes mellett egy elég terjedelmes interjúra is sor került a készítőkkel.

Cikkajánló
War Mongrels próbakör – Nem Commandos, de attól még jó

War Mongrels próbakör – Nem Commandos, de attól még jó

Egyelőre nem nő fel a műfaj legnagyobbjaihoz, de mindenképpen oda kell rá figyelni.

Happy’s Humble Burger Farm
Jon of the Shred is becsatlakozott szerény szentélyéből, hogy bemutassa, hogy is áll saját studiójának elborult mesterműve, a Happy’s Humble Burger Farm, egy állítása szerint 100%-ig hiteles belső nézetes gyorsétterem-szimulátor, amelyben ha nem sikerül vásárlóink kedvére tennünk, a címszereplő Happy, egy antropomorf szarvasmarha, és vérszomjas, rémálmokba illő barátai főhősünk életére törnek.

Bears in Space
A bullet hell Bears in Space első pillantásra egy FPS-sé alakított, adrenalinnal túlpörgetett Ratchet and Clanknek tűnt, azonban a prezentációban pár másodpercen belül egyértelművé vált, hogy ehhez hasonló szintű elmebaj még lehet, hogy az Insomniac csapatától is távol állna. Egy robotokkal teli bolygón járunk, ahol sosem lehet elég sok és elég nagy fegyverünk – ha pedig a fegyverkezés esetleg csődöt mondana, hősünk akár medvévé is változhat, hogy szétzúzza mikrobi távoli rokonságát.

Sprawl
Az akrobatikus cyberpunk FPS Sprawl az utóbbi hónapok során elég nagy hullámokat kavart, friss előzetese alapján pedig tagadhatatlan, hogy a stílus egyik legvárósabb darabja lesz. Külön plusz pont jár a hanganyagért, amely egy-egy ponton már-már a Ghost in the Shellt idézte, miközben hősünk a Ghostrunnert és a Mirror’s Edge-et meghazudtoló mutatványok kíséretében végezte ki sorra a Combine-katonákra emlékeztető maszkos ellenfeleket.

PERISH
Szintén korábban is láthattuk már mozgásban a PERISH-t, egy görög mitológiából építkező roguelite kooperatív FPS-t, amelyben hőseink célja 12 próba teljesítésével bebocsátást nyerni Elíziumba. Az út azonban még társakkal sem lesz sétagalopp, hála a rengeteg elkárhozott, kifacsart démoni ellenfélnek és méretes főellenfélnek.

It Stares Back: The Drowned Queen
Bevallom, eddig elkerülte a figyelmemet ez az érdekes kis RTS-RPG hibrid, annak ellenére, hogy első pillantásra hemzseg a lovecrafti áthallásoktól és elemektől. Szerencsére még nem késtünk le semmiről, még mindig csak early accessben van az It Stares Back, azonban Discordon keresztül már hozzáférést lehet szerezni a következő fejezetéhez is.

Project Downfall
A Project Downfallról hamarosan szintén bővebben is olvashattok nálunk, és bár nem szeretném előre lelőni a poént, nem fogtok róla túl sok rosszat hallani. Egy játékmenetét tekintve a Hotline Miami, a Dark Souls és a régi Shadow Warrior által, történet terén pedig a Szárnyas fejvadászból, A fegyverek istenéből és az Összeomlásból építkező elborult FPS-ről van szó, amely ráadásul számtalan különböző végigjátszást és befejezést kínál majd a játékos döntéseinek megfelelően. Az early access során rengeteg finomhangoláson és bővülésen esett már át, melyek fényében remélhetőleg a végső változat sincs már messze.

Lovecraft’s Untold Stories 2
A Lovecraft’s Untold Stories kisebb is volt, mint a legtöbb vele egyidőtájt megjelent lovecrafti játék, szerényebb babérokra is törekedett, mégis a jobban sikerült feldolgozások közé tartozott, ennek fényében pedig kimondottan örvendetes hír mind az, hogy készül a folytatás, mind az early access változat viszonylag közeli, októberi indulása. A pixeles felülnézetes játékmenetet a fejlesztők izometrikus képregényes grafikára cserélték, a játéktér nyitottabb, négy játékos kooperatív módban is összemérheti majd képességeit a Mérhetetlen Vénekkel, és még egy combos crafting és lényegesen komplexebb inventory-rendszer is az újítások sorát gazdagítja. Bár a Darkest Dungeon 2-ből is láthatnánk már legalább ennyit...

Beyond Mankind
Augusztus 31-én fog early accessbe lépni a Beyond Mankind is, amely az eddig látott játékoknál lényegesen modernebb látványvilággal és lényegesen változatosabb, komplexebb játékmenettel is kecsegtet A fejlesztők ígéretei szerint egy nyílt világú, túlélő- és RPG-elemekkel teli FPS lesz, számtalan különböző stílus és játékrendszer kombinációjával – ami papíron jól is hangzik, csak nehogy a megvalósításon csússzon majd meg a dolog, a prezentáció ugyanis a korai státusz ellenére sem tartozott a leglenyűgözőbbek közé sajnos.

Egy röpke részlet került a prezentációba Bridgeburner (Hellforge Studios) John Romeróval készített interjújából is, amelyben kitértek a Sigil folytatásának ígért, régóta készülődő következő nagy Doom-pályacsomagra is. Ugyan a megjelenési dátum még mindig távolinak tűnik, Romero szerint megéri majd a várakozást. A teljes interjú alább tekinthető meg.

ASKE
Az egyszemélyes fejlesztőcsapattal, magánkiadásban készülődő ASKE első pillantásra egy combosabb Quake modnak tűnt, ám a jelek szerint, még ha ez nem is áll távol a valóságtól, nem erről van szó, pusztán egy, a régi Doom, Quake, Unreal hármas által inspirált futurisztikus, pörgős lövölde lesz, amelynek Steames demója a Realms Deep során kapott egy méretes frissítést is.

Fortune’s Run
A Fortune’s Run sem a legpozitívabb játékok sorát fogja gazdagítani: egy teljesen kifosztott és nyomorba dőlt ipari bolygón kell rendet tennünk, ahol még magát a napot is nyersanyagként kitermelték, a frenetikus, pörgős akción túl azonban a fejlesztők még RPG mechanikákat és lopakodásra építő játékelemeket is ígérnek.

Spookware
A PlayDome digitális hasábjain még nem emlékeztünk meg a zseniális, kísérleti retrojátékokat összetömörítő Dread X gyűjteményekről (ami késik, nem múlik). Az antológiák egyik legzseniálisabb darabja a Spookware volt, amely horrorisztikus, morbid warioware-szerű minijátékok gyűjteményét nyújtotta, és amely önálló változatot fog kapni, még augusztus 26-án. Nem az év játékának tűnik, de halloweeni, őszi hangulathoz zseniális darab lehet belőle.

Compund Fracture
Új előzetest kapott a Compound Fracture is, amely a régi PS1-es Dino Crisis részek szellemi utódja is lehetne FPS köntösben, feltéve, ha a Dino Crisis a Resident Evil helyett a Silent Hill sorozatból nőtte volna ki magát. Ez persze még inkább pozitívum, mintsem negatívum, a PS1-es régi horrorok rajongói számára pedig úgy fest, továbbra is egy kötelező darabról beszélhetünk, ha elérhetővé válik majd.

Star Explorers
„Az univerzum nem kegyetlen, csak közömbös.” Dizájnere szerint egy játékos így írta körül legjobban a Star Explorers című játékot, amely leginkább úgy fest, mintha a No Man’s Skyt valaki úgy ‘95-96 körül próbálta volna összehozni. Bármennyire furcsán is hangzik, maga a játék egészen érdekesnek tűnik, ráadásul már 2018 óta early accessben fejlődik. A Realms Deepen bemutatott előzetes elsősorban a soron következő, 5.0-ás frissítés újdonságaira hívta fel a figyelmet.

VISCERAFEST
A VISCERAFEST, amelyről early access bemutatónkat néhány hónapja olvashattátok, szintén nem maradhatott el a Realms Deepről. A fejlesztők megnyugtattak mindenkit, a megjelenés óta nem a babérjaikon ülnek (pedig elmondásuk szerint lenne min, a korai hozzáférésű változat kiadása óta követői/rajongói táboruk ugyanis többszörösére nőtt, a játék fogadtatása pedig szinte teljes mértékben pozitív): a csapat egyik fele az első fejezetet foltozgatja a visszajelzések alapján, míg a másik a soron következő pályákon dolgozik. Pontos megjelenési dátum azonban egyelőre nincs.

Cikkajánló
Viscerafest Early Access próbakör – Pszichopata hajlamú agresszív zsoldosnő egy jeggyűrű nyomában

Viscerafest Early Access próbakör – Pszichopata hajlamú agresszív zsoldosnő egy jeggyűrű nyomában

A 1C Entertainment is tovább gyúr a retro lövöldözős játékokra.

Blood West
A PS2-es Darkwatch egyike a kedvenc legkevésbé ismert játékaimnak, és tartom, hogy a vadnyugat és a horror eléggé kézenfekvő kombinációját már-már ijesztően kevés játék próbálja használni. A Blood West ezen a tendencián próbál javítani, és bár egyelőre sem megjelenési dátum, sem részletek, a röpke játékmenet, amit az előzetes megcsillogtatott elég ütősnek tűnik.

RAYZE
Továbbra is a Hyperstrange kiadó kínálatában került leleplezésre a RAYZE, amely egy villámgyors, a REZ és a Beat Saber babérjaira törő ritmikus skillrunner lesz. A demo már elérhető és elvileg még idén legalább egy early access szintű megjelenésre is számíthatunk

SUPPLICE
A Hyperstrange lesz a kiadója a frissen bejelentett SUPPLICE-nak is, egy veterán Doom modderek által készített, bár megjelenésében és stílusában inkább a Build engine címekre emlékeztető újabb futurisztikus lövöldének, amely bár első pillantásra konkrétan az Ion Fury-ra emlékeztetett, a játékmenet, a hatalmas nyílt arénák és méretes, ütős mordályok önmagukban is megállják majd a helyüket. (Pláne, ha előbb lesz játszható, mint az AfterShock kiegészítő...)

Jupiter Hell
A „körökre osztott roguelite Doom”, a Jupiter Hell is a Hyperstrange égisze alatt jelent meg nemrég, a Realms Deepre viszont csak a népszerűség növelése kedvéért készültek egy új előzetessel.

Skullstone
Túl rég volt már a Might and Magic X, és sehol egy új Legend of Grimrock a láthatáron? Sebaj, a Hyperstrange bábáskodása mellett készülő, szintén frissen bejelentett új dungeon crawler, a Skullstone tökéletes jelöltnek tűnik arra, hogy betöltse az űrt.

Még mindig nincs vége összefoglalónak, egy fejezet még hátra van belőle, amely szintén közel 20 játékról szól, és napokon belül olvashatjátok oldalunkon.

Cikkajánló
 Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #5

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #5

Utolsó részéhez érkezett összefoglalónk a retro-FPS-eket bemutató online eseményről.

Az eddigi cikkek elérése:

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!