Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Linkelj be bármit, bármiről !

18004 levél
Válasz 22.11.10. 06:48 #6129
david139
NSFW Kréta Inzultus generáló
Forget the horror here
33478 levél
Válasz 22.06.22. 23:40 #6128
szbszig
Az elmúlt napok egyik lesújtó hírsorozata számomra ez:
Búcsút vettek a világ legnagyobb úszó éttermétől
Már ezen a ponton is eléggé szomorú lettem, de aztán pár nap múlva jött a folytatás:
Felborult a világ legnagyobb úszó étterme
Most meg itt tartunk:
Több mint ezer méter mélyre süllyedt a világ legnagyobb úszó étterme
A hírek jelentősége személyes élmény nélkül azért valószínűleg kevésbé jönne át, de az a helyzet, hogy jártam az étteremben, amikor öt évvel ezelőtt Hongkongban voltam. Igen, kicsit giccses, de bizonyos szempontból azok a klasszikus kínai épületek meg belső dekorációk is, amikről mintázták, szóval ezt nagyjából annyira fair felhozni, mint egy csárdánál, ha túlzottan magyaros. Az ételek pedig, bármit is írnak a cikkben, nem voltak rosszak szerintem, legalábbis az átlag kínai éttermekhez semmiképp. Mondjuk én a tengeri herkentyűket alapból nagyon szeretem, úgyhogy egy kicsit talán elfogult vagyok ilyen téren. Ami viszont biztos, hogy a hajó valóban turistalátványosságnak számított már önmagában is, szóval megdöbbentő, hogy hagyták, hogy ilyen méltatlan véget érjen...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2 levél
Válasz 22.06.05. 20:57 #6127
blueboy79
A legjobb filmek és sorozatok ismertetői találhatók meg az oldalon. Legyen szó a legújabb vagy esetleg retro filmekről és sorozatokról, itt biztosan megtalálod.
33478 levél
Válasz 21.05.27. 09:31 #6126
szbszig
LOL, ez meg milyen effekt a Google keresőben?
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1781 levél
Válasz 20.07.18. 09:34 #6125
SMBX-fan
Azért Afrika fejlődésének lassúságának vannak okai: például az éghajlat.
Meg úgy általában, a 3. világ országainak legfőbb problémája a multik kizsákmányolása, manapság legalábbis. Nem véletlen, hogy pl. Latin-Amerikában Kuba és Uruguay a legélhetőbb országok, nem pedig Brazília vagy Chile. (pedig utóbbiban egész jó az átlagjövedelem, viszont a medián és a minimum a béka segge alatt van)

Azt viszont én is elismerem hogy bizonyos kultúrák nem olyan hú de... barátságosak. (pl. amikor az aztékok, maják meg az inkák embert áldoztak hogy fölkeljen a Nap, vagy mondjuk az, hogy Szaúdi-Arábiában mennyire elvárás a fanatikus vallásosság, de pl. az amerikai álom is egy borzalmas kulturális minta)
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
3375 levél
Válasz 20.07.17. 22:11 #6124
jawsika
De nem mindegy. Hogy lenne mindegy? Nem kezdem el belinkelgetni a bűnlajstromát, akit érdekelt, úgyis tudja. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan mértékű a fekete bűnözés, hogy az minden normális statisztika szerint is elképesztő. Persze durvábbak a rendőrök, persze közelebb húzza a néni a táskáját. Hát ezt tapasztalja egész életében.

Igen, vannak akik szeretnének előrelépni, fejlődni és igen, részben az előítéletek tartják vissza őket, részben a saját környezetük. De a saját környezetüknek a munka-család-jogkövetés a deviancia. Nem arról van itt szó, hogy ők, ahogy szbszig írta (ő is ez ellen érvelt) rosszabb képességűek lennének. A hazai helyzethez hasonlóan sokkal nagyobb a baj. Alapból, helyből más a norma és a deviancia fogalma náluk. Ez olyan, mintha egy európai falut áttennénk varázslattal a legkeményebb helyre Afrikába, vagy az arab világba, és ők mondjuk nem csonkítanánk a lányaikat, nem hordatnának burkát, nem ölnék le egymást, stb. Ott ez lenne a deviancia, ez lenne a furcsa. És a közössségük vinnné tovább a saját hagyományaikat... ja nem, mert mindkét helyen darukról lógna az egész falu fél éven belül.

Szóval van, aki előre szeretne lépni, de legyünk őszinték, a társadalom minden tagja vállalja be annak a kockázatát, hogy néhányan, páran, esetleg, talán, lehetséges, hogy a mi értékeink szerint akarnak élni?
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4263 levél
Válasz 20.07.16. 23:22 #6123
Madrac
Nem akartam hozzászólni, de most már muszaj.

Ezt a Burn Loot Murdert el kéne felejteni. Ez kb annyira igaz, mint, hogy minden német náci, minden orosz alkoholista, minden cigány bűnöző vagy épp minden fehér rasszita. Valamennyire igaz, de azért nem kellene általánosítani ilyen mértékben.

A gond igazán ott van, hogy akik szeretnének előrelépni, fejlődni, azoknak se sok lehetősége van rá, mert részben az előítéletek tartják vissza, részben pedig a saját környezete húzza vissza. A kettő pedig szépen erősíti is egymást.

Amúgy pedig mindegy mit csinált korábban esetleg ez a szerencsétlen ember, akinek a halála elindította az egészet, meggyilkolták. Ezt máshogy nem lehet leírni.
Quoth the raven, `Nevermore.'
3179 levél
Válasz 20.07.16. 18:26 #6122
Herr Hauptmann
Ö...Ruanda? '94? Hutuk? Mond valamit? Sokat fejlődött a kontinens azon része az évszázadok alatt. Dárdák helyett lett TV, rádió meg AK-47. Kultúra meg civilizáció? Az nem sok. Az a sok afroamerikai inkább örüljön, hogy a felmenőiket elhurcolták rabszolgának és most nem abban az AIDS-es, ebolás nyomortelepen élnek, hanem van UHD TV meg PS4. De nekik kártérítés kell...Ja, hogy azt most tépte ki az Amazon Primeos autó hátuljából? Akármi van, az azt jelenti, lehet törni, zúzni, szétlopni mindent. BLM? Burn Loot Murder. Ezt a "kulturális" örökséget megtartották Afrikából. Nagy részük buta és agresszív. A világ meg adja alájuk a lovat. Lehet lerasszistázni, engem nem bánt meg, hogy valaki csúnyát írt rólam az interneten.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
4424 levél
Válasz 20.07.16. 14:47 #6121
Raistlin666
Mert szerinted minden "nemfehér" kultúra csak virágokat szedegetett és a lepkéket kergette mint a macskák miután kisz*rta őket a Macskafogó?
5469 levél
Válasz 20.07.16. 14:25 #6120
Pras
Igen. Az "afrikai sárkunyhókat" illetőleg ugye, ott van azért egynéhány ellenpélda Axúmtól Egyiptomig, a másik oldalon viszont az is marhaság, hogy "ha a gonosz fehér ember nem öli le a fél bolygót, akkor már utópiában élnénk." Az aztékoknak semmilyen külső segítségre nem volt szüksége ahhoz, hogy azt tegyék a többi mezoamerikai kultúrával, amit; a mongolok megint nem feltétlenül az a "white supremacist" brancs, de akár Japán világháborús szerepléséig is el lehetne mindezt tolni. Avagy akár napjaink Kínájáig, az ujgur "átnevelő" táboroktól - igen, Afrikáig, amit a fogalom aktualizációja után kijelenthetjük, hogy jelenleg gyarmatosít.

A történelem megmutatta, hogy a "fehér ember", a hangzatos jelszavai és küldetéstudata dacára, jottányit sem jobb bármilyen más RGB-kódnál. A történelem viszont azt is megmutatta, hogy ha "mi" nem vagyunk ott, hogy rabszolgát vegyünk, akkor a helyiek majd max. eladják másoknak. Akár "minket" is, gondolok itt pl. a berber partra.
33478 levél
Válasz 20.07.16. 14:08 #6119
szbszig
Ez azért így nem igaz, vagy nem csak önmagában erről van szó. Amikor megindult a gyarmatosítás és az interakció az egyes földrészek között, Európa már akkor is jóval fejlettebb volt a többi kontinensnél. Szóval ha békén hagytuk volna Afrikát, akkor rabszolga-kereskedelem és kizsákmányolás valóban nem lett volna, de jó eséllyel ugyanúgy sárkunyhókban élnének ma is, mint 500 éve. Ettől függetlenül nem gondolom azt természetesen, hogy a fekete ember alapból, genetikailag butább lenne a fehérnél, egyszerűen a világtörténelem korai időszakai úgy alakultak, hogy a mi kontinensünk gyorsabban fejlődött a többinél. Ennek számtalan oka van az eltérő adottságoktól kezdve, például nálunk elviselhetőbb a klíma, mint Afrikában, vagy például Európában sokkal több háziasítható állatfaj él, mint Amerikában. Egészen a puszta szerencséig, magyarán elképzelhető, hogy nálunk egyszerűen többször született jó képességű ember jó helyre és időben, aki ezáltal előrébb tudta mozdítani a térség gazdasági, kulturális stb. fejlődését.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3770 levél
Válasz 20.07.16. 11:28 #6118
Shadowguard
A neten van valahol egy kép melyik földrész mit tudott felmutatni az ókorban és ma. Afrikánál ugyanaz a sárkunyhó szerepel mindkettőn. Na ez az ő "kultúrájuk". De biztos a csúnya fehér ember tehet róla.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
26818 levél
Válasz 20.07.16. 11:12 #6117
Peace
Ijesztő ütemben pusztul az élővilág és szennyeződik a bolygó. Teljesen mind1, hogy 8-10-12 milliárdan leszünk, a pénz marad az Isten a végsőkig. És az utolsó majd lekapcsolja a villanyt.
18004 levél
Válasz 20.07.16. 10:54 #6116
david139
Talán ha a mi kultúránk nem abból állt volna, hogy minden más kultúrát lemészárolunk, kizsákmányolunk, nyomorba taszítunk, akkor azok is jobban alakulhattak volna.
De igen, engedjük el a témát, hiszen itt úgyis mindenki "nem vagyok rasszista, de.."
Forget the horror here
33478 levél
Válasz 20.07.15. 17:13 #6115
szbszig
Ijesztő ütemben csökken a születésszám a világban

Az a manapság felettébb ritka helyzet, amikor a cikk címe és a felvezetés nem kimondottan kattintásvadász, sőt, eléggé unalmasnak tűnik őszintén szólva, aztán viszont magában a cikkben döbbenetes számok és prognózisok szerepelnek.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3375 levél
Válasz 20.07.14. 21:50 #6114
jawsika
Csak hogy reagáljak: Kedveltem a fickót. Hiteles volt. Szabadfogásban szerepelt több alkalommal és interjúkat, vitaműsorokat láttam vele. Felfoghatatlan az egész, bár nyilván csak a felszínt láttuk.

De a triggerre: azt hiszem Schopenhauer írta valahol, hogy a vitát akkor kell abbahagyni, amikor a másikról kiderül, hogy szándékosan félreért. Te elérted ezt a pontot. Biztos vagyok abban, hiszen láttam már itt rengeteg kommentedet az évek alatt, hogy tökéletesen érted, amit mondunk. Mégis egy ilyen agyatlan neonáci szociáldarwinista állatnak írsz le, és leszarod, hogy annyit mondtunk mindössze, hogy a fehér önvédelmi mechanizmusokat szándékosan kikapcsoltatják. Ez a társadalom, a globális multikulti a fehér ember kultúrája, ami befogad és felvesz elemeket másokéból. Ezt azért látni kell. Ez a mi kultúránk, a mi történelmünk, a mi civilizációnk. A tied is. És átadod a kormányt olyanoknak, akik 200 éve a kereket nem ismerték...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1244 levél
Válasz 20.07.14. 20:48 #6113
dzsud
Nézd, a KKK miatti aggodalmadat sajnos (szerencsére) Magyarországon, 2020-ban senki nem fogja komolyan venni.
18004 levél
Válasz 20.07.14. 19:29 #6112
david139
Akkor rosszak az infoim a KKK-ról
Forget the horror here
1857 levél
Válasz 20.07.14. 18:02 #6111
Ricsi1976
Szerintem senki nem fog örülni egy ember halálán. Már a feltételezés és sértő, ne haragudj, ez így egy trigger poszt lett..... Nyugodjon békében!
18004 levél
Válasz 20.07.14. 14:29 #6110
david139
3375 levél
Válasz 20.07.14. 13:42 #6109
jawsika
Tök igazad van...

Lehet röhögni, meg engedni, meg előadni, hogy jajj, hát igazuk van. K*rvára nincs igazuk. Abból akarnak megélni, hogy valamikor valamelyik ősüket rabszolgasorba hajtották. Nagy ügy... Hány magyart vittek el a törökök? Hányan élnek ma is ilyen sorsban?

Herr Hauptmann féle cikkben lévő tweet: "We stand with you, Wilf, and anyone else who has to suffer such horrific abuse."

Hogy egy 12 éves lemajmoz egy milliárdos focistát, az a horrific abuse. És b*szki ezt HALÁL KOMOLYAN adják elő. Arra, hogy Indiában 12 éves lányokat ver agyon a saját családjuk botokkal, hogy 10 éves kisfiúkat besoroznak gyerekkatonának, hogy vallásuk miatt táborokban tart a kínai állam százezreket, vagy milliókat, arra mi a kifejezés akkor? Horrific abuse... Felháborító, vérforraló.

Ez az egész Harambe 2 ügy már nagy veszélyes lassan.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
18004 levél
Válasz 20.07.14. 11:34 #6108
david139
Ahogy érzed, én már nem vagyok elég motivált, hogy ilyesmiken vitatkozzak.
Forget the horror here
3770 levél
Válasz 20.07.14. 10:52 #6107
Shadowguard
Bizony max és akkor gondold el mi az, amit már nem írtam le. De persze komoly következménye ennek az ügynek sem lesz, szóval a következő alkalommal még ennél IS pofátlanabbak lesznek azok a nagyon számító életek.

De legalább időközben az angol bankokat is perelik a rabszolgaság miatt.

sipec: Én is csak kaptam a linkeket, eddig még nem hallottam, hogy ez valami fake news oldal lenne. De a google linken biztos találsz kedvedre valót...
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
18004 levél
Válasz 20.07.14. 08:22 #6106
david139
Max annyival, "KKK, hiányzol!"
Max? Mintha ez valami enyhe megjegyzés lenne? Inkább fordítva, ha valami rasszistát írsz, az okésabb, mintha egy rakás elmebeteg terrorista gyilkos pszichopata állatot tartalmazó és amúgy rasszista bagázst pozitív jelenségnek tekintesz.
Forget the horror here
19623 levél
Válasz 20.07.14. 02:36 #6105
sipec
azt h a forras egy vicc, tematol fuggetlenul
3770 levél
Válasz 20.07.14. 00:01 #6104
Shadowguard
És ez most cáfolat? Vagy ezzel mit akarsz mondani?
Egyébként mindkét ügy elég felkapott, tessék, szemezgess, itt biztos van kedvedre való a google találatok között, ami nem helyi origo. Még keresgélned sem kell.
Prof. Koszlidérc
Jessica Doty Whitaker
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
19623 levél
Válasz 20.07.13. 19:27 #6103
sipec
3770 levél
Válasz 20.07.13. 19:12 #6102
Shadowguard
Csak akkor tart itt, ha fehér meri írni nem fehérnek.
Fordított esetben professzori címet ér. Persze ebben a társadalom a hibás, ez a koszlidérc pontosan azt csinálja, amit megengednek neki. Nem az egyetemről, de az országból kellene kihajítani a rusnya némbert.

Így meg lehet csodálkozni, hogy az "All Lives Matter"-ért agyonlövés jár. És akkor ezt bővebben nem is kommentálom, mert ki leszek moderálva Max annyival, "KKK, hiányzol!"
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
3179 levél
Válasz 20.07.13. 07:59 #6101
Herr Hauptmann
Most tényleg itt tart a társadalom? Brühühü...valaki csúnyát írt rólam az interneten...megyek sírni a sarokba. És le is tartóztatják érte 12 évesen? Pls be fake...
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
33478 levél
Válasz 20.07.03. 17:19 #6100
szbszig
Amikor azt hiszed, hogy már minden létező doppingmagyarázatot hallottál:

Egy sofőr vizelete okozta egy díjugrató ló pozitív doppingtesztjét
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4873 levél
Válasz 20.06.23. 17:04 #6099
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Pont annyira, mint az elmúlt hetekben Rowling, az Uncle Beans, az Elfújta a szél (és még egy sor film: Aliens, Arábiai Lawrence, Az utolsó szamuráj stb.), a Bank of England, korábban pedig pl. a cenzúrázottan kiadott Huckleberry Finn esetében, de a sort lehetne folytatni, és fogjuk is még az elkövetkező időszakban.
3179 levél
Válasz 20.06.23. 16:21 #6098
Herr Hauptmann
Ehhez mennyire kell retardáltnak lenni?
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
9147 levél
Válasz 20.06.19. 18:58 #6097
goodboy007
"Mert nagyon sokszor kétféle rasszizmus létezik ám. Az egyik a kifele mutató, amikor a más rasszba tartozó enberrel vagy ellenséges. Aztán van a befele mutató, amikor azzal vagy ellenséges, aki le akarja vetkőzni a Ti rasszotok sajátosságát. Azaz, amikor a jó tanuló cigány/fekete gyereket megverik a testvérei/osztálytársai, mert jó tanuló, és ki akarnak törni a környezetéből."

Hatalmas +1!

Illetve máshogy is lehet kategorizálni azt a kétféle rasszizmust. Az egyik a valós, amikor a Floyd-ot megölő vagy a korábban itthon cigánycsaládot lelövők indítéka pusztán az áldozatok rassza, a másik pedig amikor vélt vagy valós előny miatt jó a rasszizmus szót zászlóra tűzve csírájában elfolytani a nem tetsző hangokat, sőt ezt indokként felhozva más problémákat a szőnyeg alá söpörni. Pont ez történik annak kapcsán, hogy a Floyd ügy miatt az elkövetők rasszának feltűntetését akarják visszavonni az USA-ban, pedig valljuk be nem kevéssel segít esetleges elkövetők felderítésében, ha publikus róla, hogy europid, afro, spanyolajkú vagy távolkeleti. A másik, hogy rasszizmus is csak addig létezik, míg az a réteg tudja puffogtatni, aki esetleg valóban elszenvedője lehetne a bőrszín szerinti megkülönböztetésnek.

Csakhogy az esetek döntő többségében erről szó sincs, a valóban bőrszín alapján utálkozókon kívül -akik a népesség hány százalékát is teszik ki, talán 1-et?- ott van ennek a sokszorosa, akik azért "rasszisták", mert rossz tapasztalatuk van, ezért igyekeznek a kockázatot minimalizálni. Mégis ez a réteg, aki nem előítéletből "rasszista", csak esetleg fotón kívül is látott "tesót" az, akinek a fene nagy liberalizmus és szabad világ jegyében mégis kuss a neve, pedig ez az a régeg, akinek rohadtul nincs kedve foglalkozni ezekkel a dolgokkal és eszébe sem jutna az Uncle Ben's-től eltekintve sem, hogy feketét verjen, még így sem, hogy a csapból is ez folyik.

Van egy régi mondás, hogy "nincs rasszizmus, de igény lenne rá", ugyanis hatalmas biznisz egyesek számára, hogy ezzel foglalkoznak és gerjesztik azt, hogy a média és a közvélemény is ezzel foglalkozzon, de csak akkor és olyan formában, amikor és úgy, ahogy az számukra előnyös. Például a palesztinok terroristák, mert terroristának kell lenniük a nemzetközi közvélemény szemében, a több generáció óta nem elnyomottak pedig rasszizmus áldozatai, mert annak kell lenniük. Éljen a gondolatbűnözés!
10804 levél
Válasz 20.06.18. 23:23 #6096
davkar9
Tényleg úgy látszik, hogy nem érted, hogy ezek a nevetséges "intézkedések" miért fognak egyszer egy olyan jövőhöz vezetni, ahol a fekete zsírkréta valóban tilos. Nálunk hosszú évek óta van a háztartásban unclebens és havi szinten előfordul az asztalon egy édeassavanyú, de eskü fingom nem volt róla, hogy ezen egy fekete fickó van. Be is szaladtam a cikk után a kamrába, és baszki tényleg... de számít ez igazából?

Jössz ezzel a zeliportunggal (igen, tudom hogy zeitgeistet írtál, ez egy vicc, hogy minden német szó ugyanúgy hangzik, ez vajon mikor lesz sértő?), de ~visszafele ez már nem működik? Hogy ami sértőnek? indult? az az idő elteltével már megszűnt sértő lenni, mert nem az? Komolyan lehet olyan épeszű ember, "sértettek" között is, aki ezt a terméket bármikor is összefüggésbe hozta a rabszolgasággal? Tehát nézed a polcot, "kecsap, konzerv, uborka.. ahh, rabszolgaság" Nemár. Kabaré.

Szavak megint kész agyrém. Nyelvújítás jön? Viszlát áramszünet és a már említettek? Jack Black és a többi "bűnös" hétfőn takarodjon az okmányirodába? Izzadnak e már a kaszinók?
3375 levél
Válasz 20.06.18. 23:15 #6095
jawsika
"Itt jön az, hogy én például elfogadom, hogy talán többszáz, akár ezer évre előre is bekorlátozhatja egy teljes társadalmi réteg lehetőségeit az USÁ-ban, hogy az őseiket effektíve rabszolgasorban tartották kb 150 évig. Én ezt elfogadom valóságnak, te (ti) pedig nem, szerintetek ez nem számít, és nincs köze ahhoz, hogy a feketék nagy része a mai napig szegényebb, gettósabb közegben él az amerikai nagyvárosokban, és ennek sincs ahhoz köze, hogy különböző bűncselekményeket nagyobb százalékban követnek el. Nekem ez egy egyértelmű kauzalitás, de azt látom, hogy sokak számára ez totálisan nem létezik, mint összefüggés. Szóval ezen nehéz vitáznunk, mert vagy elhiszed ezt a világlátást, vagy nem. Emiatt viszont nekem kifejezetten ízléstelen felróni egy társadalmi rétegnek, hogy "mindenünket átvették", amikor ezt a társadalmi réteget úgy hozták hajókon rabszolgának az adott kontinensre. Milliószámra. De mondom, ezt vagy így látod, vagy nem."

Itt szerintem elbeszélünk egymás mellett, de nagyon jó, hogy legalább tisztázzuk.
Én úgy látom, hogy amit te mondasz, az a 60-as évek valósága. Mára nem igaz. A bűnözés mértéke, hogy vegyük ezt a példát, miért következik a 4 generációval ezelőtti rabszolga felmenőből? Ma ez nem létezik. Én a következtetést másból vonnám le. Most ez így nagyon sarkítottnak tűnhet, de valami ilyesmi: A felzárkóztatás azért esélytelen, mert egy társadalmi csoport, vagy (és ez már belecsúszik a fajelméletbe, ha úgy forgatod) az egyén kultúrális szintjét nem tudod pénzzel, vagy szociálpolitikával "megboostolni". Én úgy gondolom, hogy ahogy az ember- és állatvilágban a változások (úszóhártyás láb, magasabb termet, erősebb méreg) ezer- meg ezerévek alatt történnek meg, úgy ugyanez igaz a kollektív "hozott" anyagra is. Sehol nem ismerünk olyan helyzetet, hogy sikeres lett volna az integrálás.Nekünk sem megy, az USA-ban sem. Miért? Azért, mert egy japán, vagy mondjuk német, ír felmenőkkel rendelkező bevándorló az egy teljesen más kutúrális örökséget hordoz, mint valaki, akiben a kód ott belül egy, a mi fogalmaink szerint félállati létet tartalmaz.

Nézd, én munkámból kifolyólag tudom, de ez PM tartalom már, hogy a nevelésbe vett (állami gondoskodás) gyerekek a teljesen nomrális, középosztálybeli, értelmségi családokban nevelkedve is hogyan válnak túlnyomó többségben (de ilyen 90%) ugyanolyanokká, mint a szüleik voltak és válnak tinédzser korukra normaszegő, deviáns, a mi fogalmaink szerint félbűnözővé. Én ezt korábban nem hittem el, én azt gondoltam, hogy a nevelés meg az átadott értékek mindennél fontosabbak. És nem. Illetve nyilván van egy 5-10%, akinél ez működik, de nem tudhatjuk, hogy miért. Ahogy nyilván nem minden fekete fosztogató bűnöző, és a cigánysorról is ki lehet törni az orvosira. De ez a kivétel. A legtöbb esetben az a szomorú tapasztalat, hogy 5-10-15 év munkájának az a "gyümölcse", hogy pontosan ugyanott vagyunk, mint ahonnan indultunk és a rendszer szinte 100%-ban magát termeli újra. A vér nem válik vízzé.


Az az igazság, Róma vagyunk, és éppen tétlenül hagyjuk, sőt segítünk, hogy lerohanjanak és leváltsanak a barbárok.

"Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja." Kertész Imre
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 22:44 #6094
Germinator
"A Trópusi vihart levetetni meg betiltatni blackface miatt még belefér a normalitás keretébe egyébiránt?..."

Nyilván nem, ahogy a Waczak Szállót sem, hiszen ezekben pontosan ezt figurázzák ki, vagy éppen erre reagálnak az adott helyzetekben. Aki értelmes, az belátja, hogy miért nem problémásak az említett művek, aki pedig csak ugatja a mostani divatos holdat, az ugyanúgy gyökér. De én nem nézem ezt extrém módon Ahogy mondtam, nem 100%-an igaz minden döntés, amit az egyik oldal láthatóan meghoz (nem mintha két oldala lenne ennek a dolognak - valszin eleve káros, hogy erre így nézünk).
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
29157 levél
Válasz 20.06.18. 22:41 #6093
LordMatteo
A Trópusi vihart levetetni meg betiltatni blackface miatt még belefér a normalitás keretébe egyébiránt?...

A cigánypecsenyének azért maradjon cigánypecsenye a neve (akkor is, ha kikéri magának az összes cigány), mert ez a hagyományos neve annak a kajának. Az ánklöbensz pl. pont az ő hagyományos fűszerezésük meg a faszomtudja szószuk miatt kapta ezt a nevet. Most meg már nem jó ez sem. Nem vitatom a társadalmi örökség hátrányát egy percig sem, de azt igen, hogy például az érintettek ki akarnak-e ebből a körből törni? Mert nagyon sokszor kétféle rasszizmus létezik ám. Az egyik a kifele mutató, amikor a más rasszba tartozó enberrel vagy ellenséges. Aztán van a befele mutató, amikor azzal vagy ellenséges, aki le akarja vetkőzni a Ti rasszotok sajátosságát. Azaz, amikor a jó tanuló cigány/fekete gyereket megverik a testvérei/osztálytársai, mert jó tanuló, és ki akarnak törni a környezetéből. Ez a fajta viselkedés azért megint elgondolkoztató, de nagyon érdekel az, hogy szerinted ilyen esetekben mi lehet a megoldás, vagy van-e. Persze, átmehetünk másik topikba is, csak nem tudom, hova. Talán helyzet extrába kellene már életet lehelni erre a floyd-témára, mert mindenhonnan kilóg.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 22:26 #6092
Germinator
Mármint ne értsetek félre, nem akarok összeveszni senkivel, nem bírom ezt a hangulatot Dome-on, még ha néha én szítom is Próbálok civil módon dumálni erről... de tudom, hogy kicsit meddő vita.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 22:15 #6091
Germinator
"Egy fehér gyerek nem öltözhet indiánnak, mert sértő és kisajátítja a kultúrális örökséget."

De... de a fehér gyarmatosítók irtották ki módszeresen a natív amerikai lakosságot Teljesen egyértelmű, hogy azért necces az egyik, míg a másik nem, mert totálisan aszimmetrikus a viszony a két embercsoport között. Az őslakos amerikaiakat tömegesen rohanták le és pusztították el az Európából érkező emberek.

"Akkor könyörgöm, a fekete srác meg ne vegyen fel ruhát, hanem ugráljon körbe ágyékkötőben, mert az a kultúrális hagyatéka."

Amúgy ez például félreértelmezés: nem azért sértő a blackface, mert az az afro-amerikaiak kulturális öröksége lenne, hanem azért, mert az a rendszerszintű rasszizmus öröksége. Blackface-t ugyanis fehér előadók hordták, méghozzá nagyon erős karikatúra jelleggel, hiszen feketék ugye a közelébe nem mehettek a színpadnak. És emellett karikatúrái is voltak a fekete lakosságnak ezek a dolgok. EZÉRT sértő mondjuk a blackface - azért, mert káros sztereotípia volt régen, és egy olyan idő emléke, amikor pl. feketék nem mutatkozhattak tévében vagy színpadon.

"Tényleg engem az kúr fel ebben mindig, hogy mindenünket átvették, 0 hozott anyaguk van. Az persze nem az ő hibájuk, hogy a fekete ember civilizációja az elmúlt 5000 évben annyit fejlődött, mint a mienk egy álmos vasárnap délelőtt..."

Itt jön az, hogy én például elfogadom, hogy talán többszáz, akár ezer évre előre is bekorlátozhatja egy teljes társadalmi réteg lehetőségeit az USÁ-ban, hogy az őseiket effektíve rabszolgasorban tartották kb 150 évig. Én ezt elfogadom valóságnak, te (ti) pedig nem, szerintetek ez nem számít, és nincs köze ahhoz, hogy a feketék nagy része a mai napig szegényebb, gettósabb közegben él az amerikai nagyvárosokban, és ennek sincs ahhoz köze, hogy különböző bűncselekményeket nagyobb százalékban követnek el. Nekem ez egy egyértelmű kauzalitás, de azt látom, hogy sokak számára ez totálisan nem létezik, mint összefüggés. Szóval ezen nehéz vitáznunk, mert vagy elhiszed ezt a világlátást, vagy nem. Emiatt viszont nekem kifejezetten ízléstelen felróni egy társadalmi rétegnek, hogy "mindenünket átvették", amikor ezt a társadalmi réteget úgy hozták hajókon rabszolgának az adott kontinensre. Milliószámra. De mondom, ezt vagy így látod, vagy nem.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
3375 levél
Válasz 20.06.18. 21:58 #6090
jawsika
Ilyenkor szerintem két nagy baj van. Az egyik, hogy haladunk valamerre, és hogy a fehér ember önként elismer és elfogad olyan bűntetteket, amiket nem követ el. Egyébként is furcsa, hogy ezeket csak mi tudjuk elkövetni. Egy fehér gyerek nem öltözhet indiánnak, mert sértő és kisajátítja a kultúrális örökséget. Akkor könyörgöm, a fekete srác meg ne vegyen fel ruhát, hanem ugráljon körbe ágyékkötőben, mert az a kultúrális hagyatéka.

Iszonyat visszás, hogy mai 20-, 30- évesek panaszkodnak a rabszolgaság miatt. Nevetséges.

Tényleg engem az kúr fel ebben mindig, hogy mindenünket átvették, 0 hozott anyaguk van. Az persze nem az ő hibájuk, hogy a fekete ember civilizációja az elmúlt 5000 évben annyit fejlődött, mint a mienk egy álmos vasárnap délelőtt, de ne csináljunk már úgy, mintha velük, tehát konkrétan a tüntetőkkel valami rossz dolog történt volna. Legyünk már reálisak, Afrikában a fehér ember nélkül mit csinálnának ma? Igen, erőszakkal és akaratuk ellenére hurcolták el az ő ük-ük-ükanyjukat, de ezért most tüntetni... Hát...

Meg oké, origo-t nem fogok belinkelni, de máshol is láttam, hogy leveszik a rendőrös sorozatokat, mert "hősként ábrázolják a rendőröket, és az elkövetők csak mellékszereplők". Hihetetlen, brutális károkat okoz az, hogy a rendvédelmi szervekkel szemben aláássák a közbizalmat.

A másik baj, hogy ez már az újbeszél. Egyes vállalatok, meg "influencerek" hatására tömegek kezdik átírni és leegyszerűsíteni a valóságot. Orwell-i rémálom...

""jajjjj akkor most már sosenem mondhatom azt a jövőben, hogy feketén kérem a kávét??" Általános iskolában csináltunk ilyen logikai ugrásokat." Hát de figyi, pontosan ez történik! Ez a baj, hogy amit te itt paródiának szánsz, az a betonkemény valóság. Legyen az ánkölbenz, négercsók, vagy cigánypecsenye, tényleg, komolyan, faarccal ki tudjuk mondani, hogy ez sért valakit. SÉRT valakit? Hogyan? Egy kaja neve? Meg egy sütié? Szóval ha a leprás macskák szarát hívnánk cigánypecsenyének, akkor érteném...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 21:43 #6089
Germinator
"De hamarosan majd sértő lesz ez a név is, én meg magyarázhatom fél órát majd az étteremben, mit akarok enni."

Ez meg szerintem furcsa felfogás, hogy ha tegyük fel (tegyük fel!) zavarná a cigány kisebbséget a cigánypecsenye szó, akkor azért nem akarod, hogy ezen változtassunk, mert nincs kedved elmagyarázni az étteremben
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 21:40 #6088
Germinator
"Nem tudom, direkt nem akarod, vagy csak tényleg nem érted-e, hogy mi itt a baj."

Értem, hogy valamiféle szörnyű utópia lesz a jövő, ahol minden szót megváltoztatnak, és ettől ti valamiért féltek - de pont azért, mert szerintem ti gondoljátok túl a "logikát": hogy majd biztos a fekete lyukat is megváltoztatják, pedig ennek tényleg nincs köze az afro-amerikaiakhoz. Az Uncle Ben'st viszont azért változtatják meg, meg a többi márkát, mert az eredeti márka mindkét esetben rabszolgaság-korabeli fekete sztereotípiákon alapszik, a név is és az ábrázolás is. Most pár ember hangosan kimondta, hogy ez zavarja őket, a cégek meg úgy döntöttek, nekik ér ez annyit, hogy valóban megváltoztassák. De ettől még nem fogják megszüntetni a fehér és fekete színeket... (a githubos master-slave dolog szerintem jóval érthetőbb, hogy miért probléma)

Minden olyan dolgot viszont most agresszívan irtanak, amit tudnak kötni az Amerikában élő afro-amerikai népcsoportok múltjához. Biztos, hogy lesz itt is túlérzékenység, nyilván nem állítom, hogy az egyik oldalnak 100%-ig igaza van és 100%-ig helyes döntések születnek, de ezt hívják zeitgeistnak, ami folyamatosan változik. Az idő eldönti, hogy ezek maradandó változtatások-e vagy sem. Ezen szerintem nem kell pánikolni, én csak ezt a pánikolást meg ilyen ovis (nem te) reakciókat nem értem, hogy "jajjjj akkor most már sosenem mondhatom azt a jövőben, hogy feketén kérem a kávét??" Általános iskolában csináltunk ilyen logikai ugrásokat.

Szerintem ma már senki nem hivatkozik az amerikai őslakosokra úgy, hogy rézbőrű, de úgy sem, hogy indián, mert a zeitgeist során megváltozott a megítélése ezeknek. Én aztán kurvára nem akarnék vitatkozni azzal, hogy a helyi őslakosok mire érzékenyek és mire nem, tőlem változtassanak meg bármit, engem szó szerint nem érint. Ugyanígy nem érint ténylegesen sem az Uncle Ben's, sem a github, azt sem tudom, mi az. Persze felháborodhatnék, hogy a githubon nem lesz már blacklist... de... tényleg fontos ez? Hidd el, értem a problémát, amit éreztek, csak az onnan indított logikai ugrásokat nem tudom hova tenni. Valóban kurva szórakoztató ezredjére is elolvasni, ahogy valaki felteszi a költői kérdést, hogy akkor most már soha nem lehet-e fekete színű zsírkrétát venni.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
3770 levél
Válasz 20.06.18. 21:12 #6087
Shadowguard
Az a baj, hogy van egy hangos kisebbség (és nem is feltétlenül feketék, csak egy rakás idióta hópihe), akik eldöntik, hogy mi az, ami rasszista. Sokszor úgy, hogy ők nem is érintettek, de majd jól megmondják, hogy mégis sértő.
Nem tudom mennyire emlékszel erre:
A H&M-nek sem jött jól, amikor botrány lett belőle, hogy az egyik hirdetésükben egy fekete kisfiú volt, "legmenőbb majom a dzsungelben" feliratú pulóverben.
Na ha jól emlékszek a gyerek ANYJA szólalt meg, hogy ő tudott a képről és szerinte semmi sértő nincs benne.
De tavaly volt hasonló eset valamelyik néger focistával és a sajtóval is, ahol elsütöttek valami viccet, a jogvédők nekiugrottak az újságnak, aztán a focistának IS, mert az közölte, hogy szerinte nem volt sértő. Mert ők jobban tudják.

A végén tényleg oda fogunk eljutni, amivel poénkodunk, hogy a fekete lyuk is új nevet kap, hogy PC legyen.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
29157 levél
Válasz 20.06.18. 20:53 #6086
LordMatteo
Itthon még soha nem láttam panaszkodni senkit a cigánypecsenyéről például. De hamarosan majd sértő lesz ez a név is, én meg magyarázhatom fél órát majd az étteremben, mit akarok enni.

Megpróbálom azért, hátha. Ott a probléma, hogy ezek a kaják aztán kurvára nem rasszista dolgok, semmi közük nincs ahhoz, hogy most a Floydot azért térdelték szét, mert az Uncle Bens logója egy nem létező fekete ember. Mégis már ott tartunk, hogy akkor ez utóbbit meg kell változtatni, mert az a szósz az rasszista, hát OTT A NÉGER EMBER. Ezen logika mentén hamarosan nem vehetem fel a fekete maszkomat, mert nekem történetesen az van, a vonaton (és éppenséggel kaukázusi rasszba tartozok, bár most már ez is szitokszó lesz). Nem tudom, direkt nem akarod, vagy csak tényleg nem érted-e, hogy mi itt a baj.

És még egyszer: kiiiit izgat, hogy hogy hívják az Uncle Bens márkát és ki van a fotón?? Én eskü életemben négyszer, ha ettem. >> pontosan azokat, akik miatt ezt meg kell változtatni.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 20:02 #6085
Germinator
De most komolyan, értem, hogy abszurdnak tűnnek ezek a dolgok a mi szempontunkból, de ezentúl ez miért érdekel titeket? Miért érint titeket, hogy - amúgy multimilliomos cégek - megváltoztatják a brandjüket akármire hivatkozva? Mi itt a valós sérelem?

Meg az amúgy nem lehet, hogy tényleg fogalmunk sincs arról, hogy egy USÁ-ban élő fekete hogyan éli meg az efféle dolgokat? Tehát értem, hogy mi a kis magyar fejünkkel próbáljuk ezt most elhelyezni valahova, és képtelenek vagyunk, de ez ettől még nem feltétlenül csökkenti az eredeti ügy legitimitását. Ez elképzelhető azért, nem?

És még egyszer: kiiiit izgat, hogy hogy hívják az Uncle Bens márkát és ki van a fotón?? Én eskü életemben négyszer, ha ettem.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
3179 levél
Válasz 20.06.18. 19:39 #6084
Herr Hauptmann
És még mindig van lejjebb.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
3179 levél
Válasz 20.06.18. 18:13 #6083
Herr Hauptmann
Igen. Magyarul.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
29788 levél
Válasz 20.06.18. 18:11 #6082
Germinator
A világos kezd.
My father was brutally murdered last week, and it's only now that I can look back and laugh.
4263 levél
Válasz 20.06.18. 18:08 #6081
Madrac
És nem a sötét oldalra akar átcsábítani, hanem mondjuk a magentára.
Quoth the raven, `Nevermore.'
18004 levél
Válasz 20.06.18. 15:31 #6080
david139
Az ilyen láttán azt feltételezném, hogy már nincsenek valós problémák a világban.
Midenesetre már várom a Star Wars remake-et ahol Darth Vader nem fekete ruhában van hanem valami semlges bézsben Meg amúgy a sakkot is meg kellene változtatni, mert durván rasszista, hogy a fehér kezd...
Forget the horror here

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.