Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Év játéka 2007.

Eredményt hirdetünk az elmúlt év legjobb játékairól tartott szavazás lezárultával.

2008.02.14. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Pár héttel ezelőtt immáron nyolcadik alkalommal kértük meg olvasóinkat, hogy válasszák ki jelöltjeink közül, mely játékok érdemlik ki az elmúlt 12 hónap legjobb játéka címet a különböző kategóriákban. A beérkezett szavazatok kiértékelése alapvetően nem hozott meglepetéseket, hacsak nem azt, hogy egyes kategóriák hosszú évek óta vezető sorozatait a konkurencia most már kezdi kicsit megszorongatni. De lássuk inkább részletesen, mely játékok kapják a PC Dome 2007-es Év játéka díjat!

Akció – FPS
Rengeteg nagyon várt játék jelent meg végre tavaly, mint például a S.T.A.L.K.E.R. vagy a Crysis, és mindemellett a Call of Duty sorozat is új részt kapott. És míg az ukrán fejlesztőcsapat sokat csúszott játéka inkább csalódást okozott, a modern időkbe helyezett FPS elsöprő sikert aratott, a szavazatok 40%-át megszerezve. Az eladások és a szervereken fellelhető rengeteg játékos is igazolja ezt a pozíciót, a Crysis pedig talán részben a magas hardverigénye miatt maradhatott le mögötte.
1. Call of Duty 4: Modern Warfare (40%)
2. Crysis (25%)
3. BioShock (14%)
Futottak még: Half-Life 2: Episode 2, S.T.A.L.K.E.R., Medal of Honor: Airborne

Akció – Multiplayer FPS
Mivel rengeteg olyan akciójáték jött ki, melyet jelentősen a multiplayer élményre hegyeztek ki, ezúttal ismét külön kategóriát indítottunk nekik. A CoD4 a hangulatos egyszemélyes mód mellett beláthatatlan ideig tartó multi élményt biztosít, és ezzel itt is kivívta magának az elsőséget, az UT sorozat újabb epizódja és a nem kevésbé jól sikerült Team Fortress 2 csak a távolból tekint rá.
1. Call of Duty 4: Modern Warfare (56%)
2. Unreal Tournament III (21%)
3. Team Fortress 2 (16%)
Futottak még: Enemy Territory: Quake Wars

Akció – TPS
A konzol átiratok jellemzően gyengén szoktak szerepelni a PC-s játékosok körében, ebben azonban igencsak kivételt jelent az X360 után végre személyi számítógépre is megjelent Epic játék, a Gears of War, mely a szavazatok több mint felét szerezte meg.
1. Gears of War (51%)
2. Tomb Raider: Anniversary (16%)
3. Overlord (15%)
Futottak még: Kane & Lynch: Dead Men, John Woo Presents: Stranglehold

Stratégia
Ebben a kategóriában is magasan a többi előtt végzett a dobogó legmagasabb fokát megszerző versenyző – annak ellenére, hogy a napokban az EA vezetője is elismerte, hogy nem a legjobban intézik a megvásárolt fejlesztőcsapatok és IP-k menedzselését, a Command & Conquer széria új epizódja tetszett leginkább olvasóinknak. A Massive multiplayer módra kiélezett, akciódús World in Conflictja se szerepelt rosszul, a szavazatok negyedét kapta.
1. Command & Conquer 3: Tiberium Wars (41%)
2. World in Conflict (26%)
3. Company of Heroes: Opposing Fronts (16%)
Futottak még: Supreme Commander, Europa Universalis III

RPG
Aránylag szép számmal jöttek új klasszikus- és akció-RPG játékok, a legjobbnak közülük a lengyel CD Projekt RED évek óta várt játéka diadalmaskodott, a szavazatok több mint felét bezsebelve.
1. The Witcher (56%)
2. The Elder Scrolls IV: Shivering Isles (20%)
3. Jade Empire (12%)
Futottak még: Titan Quest: Immortal Throne, Marvel Ultimate Alliance

MMO
A World of Warcraft töretlen sikerét tovább lendítette az első kiegészítő megjelenése, nemrégiben már a 10 milliós regisztrált felhasználót is meghaladta a Blizzard játéka. Szerencsére azért a konkurencia nem adja fel, és megpróbálkozik az uralom néha lehetetlennek tűnő megdöntésével. Így jött ki tavaly a Gyűrűk ura világából készült Lord of the Ring Online, vagy a Diablo fejlesztőkből Bill Roper vezetésével kivált csapat Hellgate Londonja (mely ugyan egyszemélyes játékként nem aratott osztatlan sikert, az online módja a visszajelzések – és olvasóink szavazatai – alapján elég jól sikerült).
1. World of Warcraft: The Burning Crusade (41%)
2. Hellgate: London (26%)
3. Lord of the Rings: Online – Shadows of Angmar (18%)
Futottak még: Guild Wars: Eye of the North, Tabula Rasa

Kaland
A point-and-click stílus még nem halt ki teljesen, egy-egy fejlesztőcsapat előrukkol még néha ilyen játékkal is. A kategóriában ráadásul egy hazai fejlesztést is találunk, Pierrot-ék kaland-szériájának újabb állomását.
1. Runaway 2: The Dream of the Turtle (40%)
2. A.G.O.N. – Toledo: Az elveszett kard (28%)
3. Sherlock Holmes: The Awakened (22%)
Futottak még: Desperate Housewives

Sport
Jellemzően még mindig a foci a legnépszerűbb a sportjátékok között hazánkban. Idén végre szoros küzdelmet láthattunk az első helyért: a marketing téren határozott előnnyel rendelkező FIFA sorozat aktuális részétől alig maradt csak le a Pro Evolution Soccer 2008-as dátumot viselő darabja.
1. FIFA 08 (43%)
2. Pro Evolution Soccer 2008 (40%)
3. Championship Manager 2008 (6%)
Futottak még: Football Manager 2008, FIFA Manager 2008

Szimulátor
Ahogy sportban a foci, úgy szimulátorok terén az autóverseny a legnépesebb alkategória, így nem véletlen, hogy ebből került ki az első három helyezett ezúttal is. Az első helyért itt is nagy volt a hajtás, az évek óta elsöprő fölényt (a szavazatok legalább felét) megszerző Need for Speed sorozat két nagyszerű ellenfélre talált, mindössze 1 százalékponttal maradt le mögötte az off-road Colin McRae játék, de a Test Drive széria felélesztése is aránylag a nyomukban maradt.
1. Need for Speed: ProStreet (32%)
2. Colin McRae DIRT (31%)
3. Test Drive Unlimited (23%)
Futottak még: Microsoft Flight Simulator X Acceleration, Moto GP 07

Magyar fejlesztés
Év végén örömmel nyugtáztuk, hogy megint nem tétlenkedtek a hazai fejlesztőcsapatok, és így megint meghirdethettük számukra külön kategóriánkat. Ezúttal a Digital Reality fejlesztése nyert, melyet az A.G.O.N. új epizódja és a többszöri csúszás után végre megjelent Midway követ.
1. War Front: Turning Point (29%)
2. A.G.O.N. – Toledo: Az elveszett kard (23%)
3. Battlestations: Midway (22%)
Futottak még: Rush for the Bomb, Overspeed

Az év csalódása
Ez évben néhány új kategóriát is indítottunk, az első citromdíjként a várakozásokhoz képest legnagyobb bukást "díjazza". A sors fintora, hogy az első helyezett egyúttal a sport kategóriában is első helyet szerzett.
1. FIFA 08 (31%)
2. Empire Earth III (24%)
3. S.T.A.L.K.E.R. (24%)
Futottak még: F.E.A.R. Perseus Mandate, Kane & Lynch: Dead Men

Az év meglepetése
Az előző díj ellentéteként hirdettük meg ezt a kategóriát, melybe három játék került. A Portal igazából nem fért be máshová, de a remek alapötlet miatt nem akartuk kihagyni a szavazásból, az Overlordról úgy gondoltuk, hogy a saját kategóriája ellenfelei mellett nehéz helyzetben van, annál jobban sikerült az alkotás, a BMW M3 pedig ingyenes volta ellenére lett egy igen színvonalas szimulátor.
1. Portal (46%)
2. Overlord (33%)
3. BMW M3 (21%)

A legjobb magyar szinkron
A forgalmazók rájöttek, hogy több játékost tudnak elérni, ha egyes játékaikat teljes magyar szinkronnal dobnak piacra. Így kapott két évvel ezelőtt magyar kommentátorokat a FIFA 07, és azóta egyre több nagyszabású fejlesztéshez készül magyar hang. Olvasóinknak az RPG kategória győztesének magyarítása nyerte el leginkább a tetszését, mely mindezidáig a legnagyobb hazai játékszinkronizálási projekt volt.
1. The Witcher (38%)
2. FIFA 08 (22%)
3. Harry Potter és a Főnix Rendje (17%)
Futottak még: Colin McRae DIRT, A.G.O.N. – Toledo: Az elveszett kard

Konzol
A konzol rovatunkhoz kapcsolódó kategória győztese a PC-re idén megjelenő Assassin's Creed lett, mely bár nem nyerte el mindenkinek a tetszését, a folyamatosan adagolt híreknek, és a bájos producerhölgy, Jade Raymond személyének köszönhetően rengeteg szavazatot gyűjtött. A szintén jelentős marketing-támogatással beharangozott, éjféli nyitóeseménnyel is kísért Xbox 360 játék, a Halo 3 csak a második helyet kapta olvasóinktól.
1. Assassin's Creed – PS3/X360 (40%)
2. Halo 3 – X360 (29%)
3. Guitar Hero III: Legends of Rock – PS3, PS2, X360, Wii (10%)
Futottak még: God of War 2, Super Mario Galaxy, Uncharted: Drake's Fortune, Crackdown, Heavenly Sword

A legjobban várt játék
Miután a tavalyi jelöltek mindegyike megérkezett 2007-ben, kíváncsian várjuk, vajon a kategória idei nevezettjei közül mennyinek sikerül a 2008-as kiadást megérnie. Olvasóink leginkább a Grand Theft Auto sorozat új részét várják, mely az újgenerációs konzolokra már biztosan ez évben jelenik meg, PC-re még nem történt bejelentés dátum tekintetében.
1. Grand Theft Auto IV (42%)
2. Star Wars: The Force Unleashed (17%)
3. Spore (12%)
Futottak még: Fallout 3, Mass Effect, StarCraft 2, Rainbow Six: Vegas 2

Az év játéka 2007.
Az összetett kategóriában a hagyományoknak megfelelően bárki beírhatta az elmúlt évi kedvenc játékát. Ez mondjuk a szavazatok elaprózódását is eredményezte, mivel sokan félreértve a kérdést régebbi játékot jelöltek meg, azonban a dobogót nézve úgy gondoljuk, reális kép alakult ki a 2007-es évről.
1. Call of Duty 4: Modern Warfare (20,3%)
2. Crysis (12,6%)
3. The Witcher (10,9%)
Néhány szemelvény a futottak még részleg végéről: Chicken Invaders, jó játék, herebilincs, "minden évben Red Alert 1", dö vicser.

Mikor jelenik meg a Duke Nukem Forever?
Igazából leginkább már csak viccnek lehet felfogni, ami a 10 évvel ezelőtt bejelentett Duke Nukem folytatás körül zajlik. A tavaly év végén megjelent újabb trailer után többen kezdtek valószínűleg ismét reménykedni, de úgy tűnik, olvasóink leginkább azt a véleményt osztják, hogy komolytalan, ami már a játék körül folyik, de sokan azért még bizakodnak egy jövő évi, esetleg idei megjelenésben. A szavazást lezáró, egyfajta poénnak szánt kategória leggyakoribb válaszai ezek voltak:
1. Haha (28%)
2. 2009. (26%)
3. 2021. (17%)
Futottak még: 2008., soha, 2002.

DVD
DVD rovatunkhoz kapcsolódóan ezúttal is megkérdeztük, melyik kiadvány tetszett 2007-ben leginkább olvasóinknak. Az eredmény a következő lett:
1. Transformers (12%)
2. 300 (8%)
3. A Karib-tenger kalózai 3 (4%)
4. Die Hard 4.0 (4%)

Ezúton is köszönjük olvasóinknak a szavazatát, az eredményekkel kapcsolatos véleményeknek pedig szokás szerint a cikkhez kapcsolódó fórumunk ad helyet. Egy év múlva ismét várunk majd mindenkit a virtuális szavazóurnánál! ■

Év játéka 2007.

hozzászólások (88)

Barthezz
Barthezz 2008.02.20. 13:59
Csakhogy a GC II nem idei játék ;-) De amúgy én is arra szavaznék hangulata miatt, bár a WiC is nagyon bejött.
Dark Archon
Dark Archon 2008.02.20. 14:57
NFS-ek helyett inkább csinálnának egy normális, bugtenger mentes Crashday-féle játékot (tudom, ez nem EA játék volt).
Chavez
Chavez 2008.02.28. 18:11
Nagyjából osztom a szavazás végeredményét. csak a Pro street böki a csőrömet... inkább akkor a DiRT.
Chavez
Chavez 2008.02.28. 18:19
Ja még valami...
a World in Conflict kimaradt a sorból... mI? hogy? lehetséges ez? Valami nincs helyén kérem. Má nem azé, de a C&C-től jobb, sokkal. Bár a C&C is jó...
de hivatalosan itt a WiC kellett volna győzzön....
Hofi
Hofi 2010.03.07. 21:54
Bocs, hogy ilyen sokára szólok hozzá.
A STALKER egyáltalán nem lett szar. Már csak a Chernobyl-i hangulat miatt is érdemes végigjátszani. Az alapjáték a megjelenéskor nagyon bugos volt és iszonyatosan nehéz. Most már nagyon élvezhető a patch-ekkel. Nekem akkor is tetszett, csak kb. 1 éve volt emberbaráti az ára, úgyhogy akkor vettem meg 1990 Ft-ért. Szerintem aki most tesz vele próbát az nagyon élvezni fogja.

Szimulátornál meg a Need for Speed: ProStreet??? A Test drive unlimited simán veri! Az NFS-ekben már semmi újdonságérzés nincs. A TDU isteni. Órákat lehet csak úgy céltalanul száguldozni (élvezetesen)...ami a ProStreet-ről nem mondható el.
ajánlott olvasnivaló