25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Kis év végi visszatekintés

Tartalmas kis év volt a 2013-as, nézzük, milyen játékok jelentek meg.

Írta: GeryG 2 hozzászólás

Már csak bő egy nap van hátra az idei évből, amely kétségtelenül nem múlt el nagy megjelenések nélkül. Hogy mást ne is említsünk, elrajtolt a legújabb konzolgeneráció is, amely valószínűleg a videojáték-ipar egy új korszakát hozhatja magával, és kimozdíthatja a fejlesztőket abból a langyos állóvízből, amiben az elmúlt néhány évben áztatták magukat. Most viszont első körben inkább az idei nagyobb játékmegjelenéseket próbáljuk összeszedni időrendi sorrendben.
Mint minden évben, az idei január sem a nagy megjelenésektől volt hangos, de azért néhány említésre méltó cím azért elrajtolt az év első havában. Talán a legfontosabb a nagy múltra visszatekintő és hatalmas rajongótáborral rendelkező Devil May Cry széria legújabb része, vagy inkább rebootja volt, PS3-ra és X360-ra jelent meg a DmC: Devil May Cry. Emellett megjelent a Double Fine kalandjátéka, a The Cave is. Az árkád repülős játékok rajongói is örülhettek, mivel PC-re is megérkezett az egész korrektre sikeredett Ace Combat: Assault Horizon. Kizárólag konzolokra vált elérhetővé a hónap végén a Hitman: HD Trilogy, amely a 47-es ügynök első három kalandjának felújított változata volt.
A február már valamivel több nagy megjelenést tartogatott. A hónapot mindjárt a Dead Space 3 nyitotta, amely sokak szerint már messze nem nyújtott akkora élményt, mint az első két epizód, de ezzel együtt sem sikerült rosszul. Sly Cooper, a tolvaj mosómedve is ekkor indult időközi kalandjára, megjelent ugyanis a Sly Cooper: Thieves in Time. Őt követte az év első nagy botránya, az Aliens: Colonial Marines. A játék sok éves fejlesztése alatt minden rossz megtörtént, ami csak egy játékkal megtörténhet: fejlesztőt váltott, újra kezdték, végül teljesen lebutították, és még a játékosokat is csúnyán átverték. A játék végül minden idők egyik leggyengébb alkotása lett, amely csúnya is volt, a játékmenet pedig leginkább egy pre-alfa változathoz hasonlított tengernyi hibájával. Mindezt tetézte, hogy a nagyobb rendezvényeken a valóságnak nem megfelelő trailereket mutattak, amelyek sokkal szebben festettek, mint a végeredmény. Ehhez képest egész jól sikerül a Crysis 3, amely ugyanakkor leginkább csak lenyűgöző látványvilágával tudott valamelyest kiemelkedni a tömegből. A játékmenet és a történet viszont sokak szerint teljesen felejthető volt. A hónap második felében érkezett meg konzolokra a Metal Gear Rising: Revengeance, amelyben Raiden kalandjait ismerhettük meg. A rockerek is örülhettek, ugyanis PC-re is megérkezett a Brütal Legend.

A március már a tavaszi főszezon színvonalát hozta magával. A hónapot a SimCity nyitotta, amely azonban nagyon döcögősen rajtolt, mivel az állandó netkapcsolat csúnyán visszanyalt: a szerverek egyszerűen nem bírták a hirtelen jött nagy terhelést, így a játék hetekig alig volt játszható. Újjászületett viszont Lara kisasszony, megjelent a kiváló Tomb Raider reboot, amelyben mindenki kedvenc kalandornőjének első nagy kálváriáját ismerhettük meg. PlayStation 3-ra megérkezett Kratos legújabb vérfürdője is, a God of War: Ascension is, amelyet a Star Craft II: Heart of the Swarm és a Sniper: Ghost Warrior 2 követett. A hónap közepén az Xbox 360 is megkapta a maga GoW premierjét, megjelent a Gears of War: Judgment. Ugyanekkor jelent meg a nagyon gyengére sikerült The Walking Dead: Survival Instinct is és a nem sokkal jobbnak titulált Resident Evil 6 is. Utóbbi ezúttal sem tudta visszaállítani a széria régi hírnevét és főleg hangulatát. A március még tartogatott egy durranást (sőt, sokak szerint az év legnagyobb durranását): megjelent a BioShock Infinite.

A játékdömping nem állt le áprilisban sem. Konzolokon nyitott a Ninja Gaiden 3: Razor's Edge, míg a Defiance már PC-re is elérhető volt. Új műfajjal próbálkozott a Nadeo, megjelent a ShootMania Storm. A hónap egyik legnagyobb címe az Injustice: Gods Among Us volt, amely ekkor még csak konzolokra jelent meg. Újra a trópusokon támadtak a zombik is a Dead Island: Riptide-ban, amelyről végül kiderült, hogy alig több egy kiegészítőnél az első részhez képest. A sci-fi szerepjátékok rajongói is dörzsölhették a tenyerüket a Mars: War Logsra. A hónapot egy különös játék, a Zeno Clash II zárta.
Május elején nagyot robbant a retro bomba a Far Cry 3: Blood Dragonban, amelyet néhány nappal később a nukleáris nyomor követett a Metro: Last Lightban. Kaptunk egy újabb Resident Evilt, a felturbózott Resident Evil: Revelations képében, amelyet egy meglepetésjáték követett. A Call of Juarez széria első két része remekül sikerült a maga idejében, de a néhány évvel ezelőtti harmadik próbálkozást jobb elfelejteni. Ehhez képest a Call of Juarez: Gunslinger a maga egyszerűségével hatalmas rajongótáborra tett szert. A májusnak volt egy magyar vonatkozása is, megjelent ugyanis a The Incredible Adventures of Van Helsing, amelyet a hazai NeocoreGames készített. Az autós játékok szerelmesei a hónap végén a GRID 2-nek örülhettek.
A nyarat egy szokatlanul erős június nyitotta. A hónap elején jelent meg a Remember Me, amelyet Xbox 360-on a State of Decay követetett. A PlayStation 3 egyik utolsó nagy exkluzív címe, a The Last of Us is ekkor érkezett meg és hozta is a megszokott magas Naughty Dog színvonalat. A kizárólag PC-re készült Company of Heroes 2 azonban már bukásnak számított, mivel az első részhez képest szinte semmit sem fejlődött, cserébe roppant optimalizálatlanra sikerült. Megosztó játék lett a Deadpool (nem meglepő, hiszen a címszereplőt is vagy nagyon lehet szeretni vagy egyáltalán nem), amely bár játékmenetével semmi eredetit nem nyújtott, a főszereplő bőven elvitte a hátán az egészet.

Júliusban is akadt néhány erősebb cím, de összességében beköszöntött a nyári uborkaszezon. Végre PC-re is megjelent a Mortal Kombat reboot, valamint egy spinoff formájában visszatért a Halo széria is a Halo: Spartan Assault képében. A hónapot a Rise of the Triad remake-je zárta, amely azonban nem tudta teljesíteni az elvárásokat.
Augusztusban sem dúskáltunk a játékokban, de azért már érezhető volt az őszi szezon szele. Ekkor jelent meg a Divinity: Dragon Commander és a DuckTales: Remastered, valamint elrajtolt az Europa Universalis IV. Bankrablónak állhattunk a Payday 2-ben vagy épp randalírozhattunk a Saints Row IV-ben. Érdekes játék lett a Gone Home, valamint a Space Hulk is. A nagy szériákat augusztusban a Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist képviselte, de ekkora érkezett meg az előzménynek szánt Lost Planet 3 is. Az ufó-hívők örülhettek a The Bureau: XCOM Declassified premierjének.
Aztán berobbant a szeptember és vele együtt megannyi kiváló játék. A sort a Diablo III konzolos premierje nyitotta, majd jött a Rayman Legends és a Total War: Rome II. Borzonghattunk is eleget a zseniális Outlasten és az Amnesia: A Machine for Pigsen. A katonai szimulációkat az Arma 3 képviselte, de a hónap (és jó eséllyel az év) legjobban várt játéka természetesen a Grand Theft Auto V volt. A játék számtalan rekordot döntött meg és nem érdemtelenül kapott szinte mindenhol 95% környéki értékeléseket. A szokásoknak megfelelően megérkeztek a focis szériák is: FIFA 14 és Pro Evolution Soccer 2014. A hó végére jutott egy remek remake is, a Shadow Warrior személyében.

Október elején aztán elrajtolt a GTA Online is (amely azonban nagyjából csak decemberre jutott el a ténylegesen játszható állapotig). PlayStation 3-ra megérkezett a Beyond: Two Souls, amely hozta a Quantic Dream játékaira jellemző színvonalat és alaposan meg is osztotta a játékosokat. A kalandjátékokat a The Wolf Among Us első fejezete képviselte, míg hosszú-hosszú ázsiai tesztelések után végre Európába is megérkezett a Crytek ingyenes alkotása, a Warface. Megtanulhattunk túlélni a How to Survive-ban, gitározni pedig a Rocksmith 2014 Editionben. A hónap végén belibbent a denevérember is a Batman: Arkham Originsben. Csak úgy mellesleg érdemes megemlíteni az Assassin's Creed IV: Black Flag és a Battlefield 4 premierjét is.
Novemberben aztán jött a hangzatos ígéreteiből kvázi semmit be nem tartó Call of Duty: Ghosts. Na jó, valamit azért csak betartottak: volt kutya a játékban... PC-re is megjelent a State of Decay, valamint az Injustice: Gods Among Us. E hónapban közepén rajtolt el a PlayStation 4 is, amely olyan exkluzív nyitócímekkel rajtolt, mint a Killzone: Shadow Fall, a Knack vagy a Resogun. Szintén novemberben jelent a meg az Xbox One is, amely a következő exkluzívakkal nyitott: Forza Motorsport 5, Killer Instinct, Fighter Within, vagy épp a Dead Rising 3 és a Ryse. Az autós játékokat többek között a Need for Speed: Rivals képviselte.

Elérkeztünk az év utolsó havához, decemberhez. Az utóbbi hetekben már csak néhány komolyabb premierben lehetett részünk: megjelent a Gran Turismo 6, valamint a The Walking Dead második évadának első része is.
Ezzel beszámolónk végére értünk. Természetesen a fenti összefoglaló korántsem teljes, igyekeztünk a legfontosabb címekre szorítkozni. A hozzászólásokban nyugodtan osszátok meg, hogy ti melyik címeknek örültetek idén a legjobban és akkor már azt is, hogy miért éppen azoknak.
2014 sem ígérkezik unalmasnak, hiszen várhatóan láthatjuk majd kiteljesedni az új konzolokat, valamint számtalan remeknek tűnő játék premierjében lehet majd részünk. Csak győzzük kivárni... és győzze majd a pénztárcánk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

stenga
stenga [290]
Ilyen brutálisan gyenge nem sok:-D
ufodani
ufodani [17696]
Sztem ilyen brutal év még nem is volt.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)